Screendump fra Youtube.

Blandede anmeldelser af “Miraklet på Hudsonfloden”

En ny film med Tom Hanks i hovedrollen om nødlandingen på Hudsonfloden i New York i 2009 får en blandet modtagelse.

Den 15. januar 2009 lykkedes det kaptajnen Chesley Sullenberger at lande sit Airbus A320-passagerfly fra US Airways på Hudsonfloden i New York, efter at en flok gæs var blevet suget ind i flyets to motorer, der begge var sat ud. Alle 155 ombordværende på flyet overlevede det, der på bedste amerikanske vis blev kaldt et mirakel.

Det kan undre een, at de 209 sekunder det tog fra US Airways flight 1549 lettede fra New Yorks La Guardia-lufthavn og til flyet landede på floden, ikke før er blevet filmatiseret. Men det er de så blevet nu. Oven i købet af legenden Clinton Eastwood og med Tom Hanks i hovedrollen som kaptajn Sullenberger i ”Miraklet på Hudsonfloden”, der fik premiere i går.

Gjort ansvarlig
Filmen er dog meget mere end bare en forlænget udgave af de programmer med rekonstruktioner af flyulykker, som bliver sendt stort set dagligt på National Geographic. For modsat de programmer, så handler ”Miraklet på Hudsonfloden” ikke kun om selve den lidt mere end tre minutter lange flyvning, der endte med en succesfuld landing på floden midt i New York.

Den handler i høj grad også om det retslige efterspil, hvor US Airways uden held forsøgte at få Chesley Sullenberger gjort ansvarlig for ulykken.

Tom Hanks spiller kaptajnen Chesley Sullenberger, som US Airways forsøger at give ansvaret for ulykken.

Tom Hanks spiller kaptajnen Chesley Sullenberger, som US Airways forsøger at give ansvaret for ulykken.

Udtryksløs Hanks
Anmelderne er dog ikke helt enige om hvordan den skal bedømmes.

Ingen af de danske filmanmeldere sabler den helt ned og giver én stjerne. Og ingen af dem er helt oppe at ringe og giver den seks stjerner. Men de er heller ikke rørende enige. Filmen får således mellem tre og fem ud af seks stjerner eller hjerter, hvis man kigger på nogle af de største aviser og filmmagasiner.

Mest ude med riven er Henrik Queitsch i Ekstra Bladet.

”Eastwood har som sædvanlige ganske godt styr på de dramatiske virkemidler, mens det lige så sædvanligt kniber lidt mere med den psykologiske tyngde. Hvilket så ikke bliver hjulpet på vej af en udtryksløs Hanks i den bærende rolle, der fremstiller Sully som en usædvanlig retskaffen og pligtopfyldende person, der tilsyneladende lever og ånder for flyvning. Hvilket muligvis er i fuld overenstemmelse med sandheden, men det bliver det jo ikke mere interessant af,” skriver Henrik Queitsch, der i Ekstra Bladet giver filmen tre ud af seks stjerner.

Hans kollega på Politiken, Søren Vinterberg, ser anderledes positivt på Clint Eastwood og Tom Hanks’ præstationer.

”Hanks spiller Sully som en stenrolig mand med 40 års erfaring, helt uden heltenykker og stædigt gentagende sin overbevisning: Vi gjorde bare vores arbejde. Og som instruktør afstår Eastwood fra de dramatiske tildigtninger om enkeltpassagerers eller -personalers privatliv, som et ringere hold ville have valgt for at sikre spændingskalorier, tomme eller ej,” skriver Søren Vinterberg i Politiken og giver filmen fire ud af seks hjerter.

Det samme gør Birgitte Lorentzen i BT:

”Fantastisk computerteknologi, et spritnyt Alexa IMAX 65 mm kamera og en aldeles fremragende og underspillet Tom Hanks gør det hele åndeløst spændende, autentisk og dybt bevægende,” skriver Birgitte Lorentzen.

Stringent iscenesat
De mest positive anmeldelser får filmen i filmmagasinet Ekko og Jyllands-Posten, der begge giver den fem ud af seks stjerner.

Ekko tøver ikke med at betegne den som Clint Eastwoods bedste film i lang tid og en potentiel klassiker.

”En stringent iscenesat film som ud af en episode i luften på få minutter med heldig udgang skaber en fortælling, hvor hvert minut virker væsentligt, skriver Ekko.

 

Relaterede artikler:

Sidste Cactus-flyvning sluttede i Philadephia

Aalborg-birdstrike skriver sig ind i historien