Boeing følger i Airbus’ fodspor i Iran

Boeing har indgået en aftale med Iran om salg af mere end 100 fly til Iran Air. Aftalen kommer få måneder efter at Iran indgik lignende milliardaftaler med Airbus og ATR.

Den amerikanske flyproducent Boeing har indgået en aftale med den iranske regering om salg af mere end 100 Boeing-fly til Iran over de næste 10 år. En aftale der forventes at have en værdi på over 112 mia. danske kroner.

Den iranske regering fortalte tirsdag internationale nyhedsmedier om aftalen, der bliver den største amerikanske handel med Iran siden sanktionerne mod landet blev løftet i januar i år. Det skete, da Iran havde opfyldt alle kravene fra sidste års atomaftale. Dermed kunne mangeårige blokader og restriktioner mod landet ophæves.

Derfor står virksomheder fra hele verden nu på spring til at gøre forretninger med den iranske stat samt statsejede og privatejede virksomheder i landet. Og verdens to største flyproducenter, Airbus og Boeing, er ingen undtagelse.

Ganske få uger efter ophævelsen af sanktionerne underskrev Airbus og Iran Air en aftale om køb af 118 nye Airbus-fly, hvoraf alene 73 fly er langdistancefly. Iran Air skal have leveret 21 fly af typen A320ceo, 24 A320neo, 27 A330ceo, 18, A330-900neo. Endelig blev der også plads til 16 eksemplarer af den kommende A350-1000 samt 12 A380´ere. I forhold til de officielle listepriser er den samlede værdi af de 118 fly på 235 mia. danske kroner.

Lidt af begge dele
Ifølge en ekspert, så har Iran tidligere givet udtryk for, at de godt kunne tænke sig nye fly fra både Airbus og Boeing.

”Baseret på mine erfaringer fra forhandlingerne, så var iranerne ret klare omkring at de både kunne lide Boeing og Airbus og gerne ville have lidt af begge dele,” forklarer Richard Nephew, der var en del af det amerikanske udenrigsministeriums forhandlingsteam, til Washington Post.

Detaljerne i den nye aftale med Boeing er endnu ikke kendt, men det forventes at Iran Air også her køber et mix af mellem- og langdistancefly fra Boeings sortiment.

Ved siden af købet af Airbus- og Boeing-fly har Iran de seneste måneder også været på powershopping hos italiensk-franske ATR, der producerer turbopropfly. Her har iranerne bestilt 40 nye ATR72-600 turbopropfly. Ordren er fast på de første 20 fly, mens de resterende 20 er på en købsoption. ATR oplyser, at ordreværdien er på en milliard euro, hvilket svarer til 7,5 mia. danske kroner.

 

Relaterede artikler:

Iran Airs vanvidsindkøb fortsætter

Iran vil købe 114 Airbus-fly