Boeing 737 MAX 8. Foto: Boeing

Boeing klar med opdateret 737 MAX-software

Boeing er blevet færdig med at udvikle opdateret software til MAX-flyene, som har haft flyveforbud i over to måneder. Nu skal opdateringen godkendes.

Den amerikanske flyproducent Boeing har nu afsluttet udviklingen af ​​den opdaterede software til det såkaldte MCAS-system på Boeings 737 MAX-fly, som har haft flyveforbud verden over siden midten af marts.

MCAS – Manoeuvring Characteristics Augmentation System – sættes i forbindelse med de to fatale flystyrt med 737 MAX 8-fly i Indonesien og Etiopien med mindre end fem måneders mellemrum. MCAS sænker automatisk MAX-flyets næse, hvis sensorer registrerer, at flyets næsestilling er for høj.

207 flyvninger med ny software
Boeing meddeler, at man allerede har fløjet med den opdaterede software i over 360 timer på 207 flyvninger med 737 MAX-fly.

Boeing vil nu give yderligere oplysninger til de amerikanske luftfartsmyndigheder, Federal Aviation Administration (FAA), med detaljer om, hvordan piloter interagerer med MCAS-systemets kontrolpaner i forskellige flyvescenarier. FAA forventer, at Boeing vil sende softwareopdateringen til certificering i næste uge.

“Med sikkerhed som vores klare prioritet har vi gennemført alle tekniske testflyvninger til softwareopdateringen og forbereder den endelige certificeringsflyvning,” siger Boeings koncernchef Dennis Muilenburg.

“Vi er forpligtet til at give FAA og globale regulatorer alle de oplysninger, de har brug for, og gøre det rigtigt. Vi gør klare og stabile fremskridt og er overbeviste om, at 737 MAX med opdateret MCAS-software vil være et af de sikreste fly, der nogensinde har fløjet,” siger Dennis Muilenburg.

Foruden softwareopdateringen har Boeing også udviklet forbedrede trænings- og undervisningsmaterialer, som nu skal gennemgås af FAA, globale tilsynsmyndigheder og flyselskaber som et led i bestræbelserne på at få MAX-flyene på vingerne igen.

Møde med FAA den 23. maj
FAA planlægger et møde den 23. maj i Fort Worth i Texas med luftfartsmyndigheder fra hele verden for at opdatere dem på gennemgangen af Boeings nye MCAS-software og den tilhørende pilotuddannelse.

Luftfartstilsynsmyndigheder fra andre lande skal uafhængigt af FAA vurdere Boeings foreslåede rettelser og godkende MAX-flyene til at flyve i forskellige dele af verden.

Det er fortsat uvist, hvornår MAX-flyene vender tilbage til service, men amerikanske flyselskaber har sagt, at de håber at kunne flyve med 737 MAX igen i løbet af denne sommer.

 

Relaterede artikler:

Boeing afviste pilotbekymringer efter MAX-ulykke

Boeing kendte til MAX-problemer før Lion Air-ulykken

Boeing har præsenteret ny software