Everett Paine Field i den amerikanske delstat Washington er åben for kommerciel flytrafik. Foto: Brian M. Westbrook, Everett Paine Field

Boeing-lufthavn åbner for passagertrafik

Everett-lufthavnen tæt på Seattle er kendt for sine Boeing-faciliteter, men mandag begyndte Alaska Airlines en ny æra med kommerciel flytrafik fra lufthavnen.

Everett Paine Field lidt nord for storbyen Seattle i den amerikanske delstat Washington har hidtil været kendt som lufthavnen, hvor flyproducenten Boeing producerer og tester nye fly.

Lufthavnen havde indtil mandag aldrig været benyttet til kommercielle flyvninger, men det er der lavet om på nu. Ved en stor og festlig ceremoni blev Everett Paine Field mandag åbnet for passagertrafik, da en Embraer 175 fra Alaska Airlines drog af sted på rutenummer 2878 klokken 10 med kurs mod Portland. Det skriver Seattle Times.

Oprindeligt var planen, at Everett Paine Field, der har IATA-koden PAE, allerede sidste år skulle have åbnet for kommercielle flyvninger. Lufthavnen måtte dog afvente en supplerende miljørapport fra de amerikanske luftfartsmyndigheder, Federal Aviation Administration (FAA), på grund af de mulige konsekvenser af den øgede passagertrafik.

FAA endte med at godkende planerne, der indebærer, at de amerikanske flyselskaber Alaska Airlines og United Airlines tilsammen vil tilbyde 24 daglige afgange fra Everett-lufthavnen. Det forventede antal årlige passagerer er på 1,4 millioner. Passagererne skal anvende to gates i en terminal til 40 millioner dollar, eller hvad der svarer til 263 millioner kroner.

Historisk øjeblik
Alaska Airlines bliver imidlertid den største operatør i Everett Paine Field med 18 daglige flyvninger til Portland, Las Vegas, Los Angeles, Orange County, Phoenix, San Diego, San Francisco og San Jose. United Airlines indleder først flyvninger fra lufthavnen den 31. marts, og selskabet får ruter til San Francisco og Denver.

Åbningen af kommerciel flytrafik fra Everett Paine Field, der ligger i Snohomish County, har vakt begejstring blandt de lokale borgere. Everett-beboeren Ryan Crowther så ingen anden udvej, end at han naturligvis måtte blive en del af den historiske begivenhed i sin lokale lufthavn. Han købte derfor en billet til Las Vegas med afgang klokken 10.30.

Brandbilerne i Everett Paine Field markerer åbningen af første kommercielle flyvning, der blev opereret af Alaska Airlines, fra Boeing-lufthavnen. Foto: Casey Martin, Everett Paine Field

”Det er et historisk øjeblik for Snohomish County,” siger han til det lokale medie KOMO News – og fortæller om, hvorfor han ville flyve fra lufthavnen på åbningsdagen.

”Det er det sjove ved det. Jeg har virkelig ingen interesse i at rejse til Vegas på en mandag. Men at være en del af denne førstegangs-oplevelse ved at gå gennem terminalen og mærke stemningen – kun 10 minutter fra mit hjem – er det hele værd.”

FAA afviser stor miljøpåvirkning
Boeing har i flere årtier haft hjemsted i Everett Paine Field, hvor den amerikanske flyproducent udvikler og tester nye fly, inden de bliver leveret til kunderne. Lufthavnen bliver også brugt af privatpiloter, flyveskoler og flyvedligeholdelsesvirksomheder.

De lokale embedsmænd fandt, at passagertrafik fra Everett ville være et praktisk alternativ til den store Seattle-Tacoma International Airport cirka 65 kilometer syd for Everett Paine Field.

Ikke alle beboere omkring Everett Paine Field har dog ytret glæde ved kommerciel flytrafik fra den lokale lufthavn. Bekymring for øget forurening og trafik har været fremtrædende, men en miljøvurdering fra FAA viser, at 24 daglige afgange ikke vil have væsentlig indflydelse på førnævnte faktorer.

 

Relaterede artikler:

Nyt Boeing-fly nærmere jomfruflyvning

Boeing må skære 4.000 stillinger væk

Airbus haler ind på Boeing

Boeing leverede 806 fly i 2018

Verdens første Boeing 777 på museum