Den nye Embraer 190 E2. Foto: Embraer.

Boeing overtager brasilianske Embraer

Boeing har indgået aftale om at overtage 80 procent af verdens tredjestørste producent af passagerfly.

Den amerikanske flyproducent Boeing overtager den store brasilianske flyproducent Embraer, der især er kendt for at producere mindre jetfly med plads til mellem 70 til 130 passagerer.

De to selskaber har indgået en aftale om at danne et nyt joint venture, hvor Boeing sætter sig på 80 procent af aktierne i selskabet, som har en samlet værdi af 4,75 milliarder dollar, mens Embraer får de resterende 20 procent.

Boeing får dermed fuld kontrol over selskabet og overtager reelt Embraers produktion af kommercielle passagerfly. Embraer er verdens tredjestørste producent af passagerfly efter Boeing og Airbus. Embraers produktion af militærfly og private jetfly er ikke omfattet af aftalen.

“Ved at skabe dette strategiske partnerskab vil vi være ideelt positioneret til at skabe betydelig værdi for både virksomhedens kunder, medarbejdere og aktionærer – og for Brasilien og USA”, siger Boeing koncernchef, Dennis Muilenburg.

Boeings modsvar til Airbus-Bombardier
Det har gennem længere tid været kendt, at de to selskaber overvejede et samarbejde. Alliancen mellem Boeing og Embraer er den største ændring i årtier i ejerforholdene på det globale marked for kommerciel flyproduktion og styrker Boeings position i forhold til hovedkonkurrenten – de europæiske Airbus-fabrikker. Den nye aftale kommer i kølvandet på, at Airbus sidste år offentliggjorde et nyt partnerskab med flyproducenten Bombardier.

Airbus sikrede sig i efteråret 2017 aktiemajoriteten i et nyt partnerskab, som fremstiller og sælger de tidligere Bombardier C-serie-fly CS100 og CS300, der ligeledes er narrow-body jetfly med plads til mellem 110 og 160 passagerer.

Finnair og KLM har Embraer-fly
I det nye joint venture, som ventes endeligt indgået i slutningen af 2019, vil Embraer-produktionen blive fuldt integreret i Boeings produktionslinje.

I Europa er Embraer især kendt for sine E170/175 og E190/195 flyper, der blandt andre benyttes af Finnair, KLM Cityhopper og polske LOT. De tre selskaber bruger blandt andet flyene på deres ruter til Billund Lufthavn. Endvidere har norske Widerøe i år fået leveret sit første Embraer E190-E2 fly.

E170/175 flyene har plads til mellem 66 og 88 passagerer, mens E190/195 flyene har plads til mellem 96 og 124 passagerer alt efter sædekonfiguration og sædeafstand.

Relaterede artikler:

Protest mod Boeings køb af Embraer

Boeing og Embraer forhandler om samarbejde

Widerøe har fået leveret første Embraer-jet