Boeings ETOPS-test med en 787-8 Dreamliner over USA. (Grafik: Flightradar24.com)

Boeings Dreamliner tegnede gigantisk fly

Et Boeing 787 Dreamliner-fly har fløjet en tur på godt 18 timer over USA, hvor dens ’rute’ på radarbilleder til sidst udgjorde et kæmpemæssigt fly.

Der findes kunst i lille skala, og der findes kunst i stor skala. Eller rettere gigantisk, fuldstændig vild skala.

Den amerikanske flyproducent Boeing var torsdag den 3. august vært for en ganske opsigtsvækkende happening i 41.000 fods højde hen over USA.

Boeing havde sendt et Dreamliner 787-8 fly med registrering N7874 på vingerne fra Seattle i delstaten Washington, og 18 timer og tre minutter senere landede det ultramoderne langdistancefly igen på jorden.

Flyets rute blev tracket på fly-tjenesten Flightradar24, der leverer live-informationer om fly i luften. Og det stod hurtigt klart for brugerne, at der var tale om en helt særlig ’rute’ i luften over det nordamerikanske kontinent. Det viste sig nemlig, at Dreamlinerens rute stille og roligt blev logget som et fly på himlen over USA.

Gentagelse fra 2012
Himmel-flyet endte med at få et vingespænd på hele 2.400 kilometer, og flykendere vil vide, at Dreamliner-flyet naturligvis tegnede et… ja, Dreamliner-fly.

Flyet var angiveligt i luften for en såkaldt ETOPS-test af et par nye Rolls Royce Trent 1000 TEN-motorer, som i fremtiden skal bruges på 787-10. ETOPS står officielt for “Extended Range Operation Two-engine. Airplanes”  eller mere populært ”Engines Turn Or Passengers Swim’ med reference til, at motorerne naturligvis skal være i gang, hvis ikke flyet skal nødlande på havet, og passagererne ende i vandet. Såfremt flyet altså befinder sig over hav uden ordentlig glidehøjde til land.

En nogenlunde tilsvarende test gennemførte Boeing i februar 2012. Dengang var det danske Karsten Liljegren, der var kaptajn, da Boeing gennemførte en mere end 19 timer lang prøveflyvning med 787 Dreamlineren. Flyveruten efterlod dengang et radarspor, der tegnede Boeing 787’erens logo.

 

Relaterede artikler:

Dansk pilot ‘tegnede’ Dreamliner-logo på radaren