Fly tankes med jetfuel. (Foto: Jaromir Chalabala | shutterstock)

Brændstofpriser får flyselskaber til at skære ned

Prisen på et metrisk ton flybrændstof er i visse markeder steget med mere end 30 procent på en uge, og de stigende priser får flere flyselskaber til at reducere antallet af flyvninger.

Krigen i Ukraine har allerede haft konsekvenser for flytrafikken, da flere selskaber har suspenderet eller omlagt ruter, så flyene ikke skal benytte Ruslands luftrum. Krigen har dog også haft en anden betydning, fordi den har fået prisen på flybrændstof til at stige.

Jet Fuel Price Monitor fra flyselskabernes internationale brancheorganisation IATA viser, at prisen på brændstof i Nordamerika den 4. marts i år var steget med 31,4 procent på blot en uge. Det resulterede i, at prisen for et metrisk ton var 1.158 dollars, hvilket svarer til 7.870 danske kroner.

Sidenhen er brændstofpriserne faldet yderligere.

Tidligere har brændstoffet tegnet sig for omkring 20 til 25 procent af omkostningerne hos flyselskaberne, men med de nuværende priser er der formentlige snarere tale om, at det udgør mellem 35 og 40 procent af omkostningerne, og det påvirker økonomien hos selskaberne.

Tilbyder færre flyvninger
Brændstofprisernes himmelflugt har allerede haft den konsekvens, at i hvert fald to amerikanske flyselskaber har reduceret kapaciteten på baggrund af priserne. Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

Det drejer sig blandt andet om lavprisflyselskabet Allegiant Air, som har besluttet at reducere kapaciteten i andet kvartal med mellem fem og ti procent. Frekvensen af flyvninger bliver særligt skåret ned i de tidsrum, hvor der i forvejen er lav efterspørgsel, lyder det.

Alaska Air Group ejer flyselskaberne Alaska Airlines samt Horizon Air, og ifølge Bloombergs oplysninger vil koncernen også skære i kapaciteten sådan, at den vil blive reduceret med fem procent i den første halvdel af i år.

Er steget endnu mere i Europa
Alaska Airlines oplever ellers forsat, at der er stor efterspørgsel efter rejser i foråret og sommeren, men ifølge selskabets finansdirektør Shane Tackett skaber stigningen i brændstofpriserne en betydelig usikkerhed i markedet.

Med henvisning til prisstigningen siger finansdirektøren, at ”indvirkningen på økonomien er det spørgsmål, som vi alle sidder tilbage med”. Flyselskabet regner fortsat med, at det vil nå 2019-niveauet i løbet af sommeren. Shane Tackett kan dog ikke afvise, at der vil blive skåret endnu mere i flyvningerne, da Alaska Airlines “vil fortsætte med at justere kapaciteten forsigtigt efter behov”.

Det er dog ikke kun de amerikanske flyselskaber, der må betale mere for brændstof. Ifølge IATAs Jet Fuel Price Monitor var prisen på et metrisk ton brændstof endnu højere i Europa end i Nordamerika den 4. marts, da et ton kostede 1.162 dollars (7.910 kroner). Det er en stigning på 32,8 procent på en uge og på 106 procent, hvis man sammenligner med priserne for et år siden.

 

Relaterede artikler:

Brændstofpriserne er stigende trussel for Norwegian

Priser på flybrændstof steget med 95 procent

Flyselskaberne begrænser prissikring af brændstof