Om få dage kan handelskrigen mellem USA og Europa igen blusse op, hvis Donald Trump gør alvor af fristen for nye tariffer. Erhvervsorganisationer i luftfarten advarer imod konsekvenserne.
Tariffer, som bliver indført i handelskrigen mellem USA og EU, kommer til at ramme den europæiske flytrafik. Sådan lyder det fra erhvervsorganisationerne European Regions Airline Association (ERA, red.) og Airlines for Europe (A4E, red.).
De to organisationer advarer, fordi Donald Trumps bebudede tariffer på 30 procent på al import fra EU vil træde i kraft den 1. august.
Fra ERA’s side lyder det, at man særligt er bekymret for den effekt, det vil have på luftfarten, når der kommer tariffer på fly og flykomponenter, som forventes at være en del af et muligt modsvar fra EU.
Vil øge flådeomkostninger med millioner
Fra A4E’s side lyder det, at tariffer mellem EU og USA kan føre til øgede omkostninger og udfordringer i forhold til flyselskabernes indsats for at reducere deres udledning af drivhusgasser.
Her påpeger man også, at nye tariffer kan øge flådeomkostninger med millioner af euro, forstyrre leverancer af reservedele og vedligehold, som holder flyene sikkert på vingerne. Derudover mener man, at det kommer til at forsinke udrulningen af nyere, mindre støjende og udledende jetfly.
Resultatet ville være langsommere omstilling til mere klimavenlig drift, som samtidig koster mere. Det vil ingen sider af Atlanten vinde på, lyder det. Fra A4E lyder det også, at den transatlantiske luftbro er vital for mennesker, handel og investeringer.
Halter stadig bagefter
Hos ERA lyder meldingen ligeledes, at ingen vil vinde i en transatlantisk handelskrig. Man noterer sig, at mens EU har meldt ud, at man fortsat håber på at finde en løsning gennem forhandling, har unionen også en gengældelsesplan, som kan få indflydelse på varer fra USA til en værdi af 21 milliarder euro – 156,7 milliarder kroner.
ERA noterer sig, at de 12 største hjemlige markeder i Europa fortsat præsterer 1,5 millioner færre flyvninger end niveauet før pandemien, og mens man forudser en vækst på syv procent i år sammenlignet med sidste år, ligger vi fortsat ni procent under niveauet i 2019.
”Regionale flyselskaber binder samfund sammen, og der er ikke mange alternativer til dem. Hvis tarifferne bliver indført, kommer selskaberne til at stå over for højere omkostninger, som kan lede til højere billetpriser, reduceret service og lukning af ruter,” siger ERA’s direktør Montserrat Barriga.
Hun tilføjer:
”Det her bringer essentiel mobilitet, lokale økonomier og social sammenhængskraft i fare. Luftfarten er en global, samarbejdende industri. Vi må ikke lade handelsbarrierer ødelægge adgang og modstandsdygtighed i Europas regioner.”
Relaterede artikler:
Ridser krav op til reformering af EU261