Britisk politi klar til at stoppe droneaktion

Britisk politi er klar med ”robust” plan for at forhindre forstyrrelser af flytrafikken i London Heathrow fredag, hvor aktivister planlægger aktion med droner.

De klimaaktivister fra organisationen Heathrow Pause, som fredag vil flyve droner ind i en zone på fem kilometer omkring London Heathrow-lufthavnen, kan se frem til at blive arresteret øjeblikkeligt af politiet.

Britisk politi siger til BBC, at man er ”sikker på”, at man kan forhindre aktionen, og at politiet har en ”robust” plan på plads for udsigten til den omfattende droneaktion mod Europas største lufthavn.

Opfordring til Boris Johnson
Gruppen af aktivister siger på deres side, at de ”ikke har andet valg” end at gennemføre aktionen, som er en protest mod udvidelsesplanerne for London Heathrow-lufthavnen og den forøgelse af flytrafikken, som udvidelsen vil medføre.

Aktivistgruppen har i en erklæring opfordret den britiske premierminister Boris Johnson til at deltage i aktionen fredag.

Allerede torsdag gik politiet i aktion og arresterede fem formodede aktivister i Bethnal Green og Highgate. De tre mænd og to kvinder i alderen fra 20 til 50 år blev anholdt på en mistanke om sammensværgelse for at genere den offentlige orden i forbindelse med handlinger i Heathrow lufthavn.

Aktivisterne siger, at de vil “fortsætte nøjagtigt som planlagt” og har op til 70 dronepiloter til rådighed. Aktivisterne vil ikke flyve droner ind i områderne for ind- og udflyvning til lufthavnens to hovedbaner, men vil til gengæld sende droner ind i den fem-kilometers zone omkring lufthavnen, hvor det er forbudt at flyve med droner. Dermed håber aktivisterne, at de kan tvinge lufthavnen til at indstille flytrafikken.

Aktionen vil ifølge Heathrow Pause gå i gang klokken 02.00 lokal tid natten til fredag – altså klokken 04.00 dansk tid. Gruppen vil angiveligt udstyre mellem 50 og 100 personer med droner, som skal styres ind i den særlige zone omkring lufthavnen. Det er aktivisternes håb, at det vil være muligt at afbryde flytrafikken i et par dage eller længere.

Ikke en gentagelse af Gatwick-forstyrrelser
En talsmand for politiet siger til BBC, at passagerer, der skal flyve fra London Heathrow fredag, ikke vil blive berørt af droneaktionen.

”Jeg vil opfordre folk til at komme på fredag, fordi vi vil gøre alt, hvad vi kan for at forhindre enhver forstyrrelse, og jeg er overbevist om, at vi får succes med det,” siger talsmanden Laurence Taylor.

Politiet siger, at de har taget ved lære af en række dronehændelser i London Gatwick Airport i dagene op til jul sidste år. Dengang betød droneforstyrrelser, at omkring 1.000 flyvinger måtte aflyses, hvilket kom til at berøre omkring 140.000 passagerer.

”Jeg er meget overbevist om, at vi med de taktikker, vi har på plads, ikke vil se en gentagelse af, hvad der skete ved Gatwick,” siger Laurence Taylor.

 

Relaterede artikler:

Klimaaktivister vil sende droner mod Heathrow

Dronehændelse kostede easyJet 15 millioner pund

Gatwick åben for trafik igen efter drone-kaos