Drone i luften (Foto: seregalsv / 123RF Stock Photo)

Klimaaktivister vil sende droner mod Heathrow

Fra den 13. september vil en aktion, der involverer mellem 50 og 100 personer, forsøge at blokere flytrafikken til og fra Heathrow-lufthavnen ved hjælp af droner.

Det er ikke alene pilotstrejker hos British Airways, der kan forstyrre flytrafikken i september måned. Nu er en ny trussel på vej, idet klimaaktivister fra organisationen Heathrow Pause har meddelt, at de fra den 13. september vil flyve droner ind i en zone på fem kilometer omkring Heathrow Airport. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gruppen af aktivister har på forhånd forklaret, at de ikke vil sende droner ind i områderne for ind- og udflyvning på lufthavnens to hovedbaner, men de vil i stedet koncentrere sig om de andre områder, hvilket dog stadig vil være nok til at forstyrre flytrafikken og tvinge flyene til at blive på landjorden.

“Dette er en symbolsk handling, ved hjælp af et lovligt smuthul og deltagernes selvopofrelse for at henlede opmærksomheden på den mest alvorlige og presserende krise, som menneskeheden nogensinde har været udsat for,” siger en talsmand fra gruppen.

Heathrow Airport er verdens syvendestørste lufthavn og den største i Europa med flere end 80 millioner årlige passagerer, så konsekvenserne for flytrafikken vil blive enorme, hvis det lykkes aktivisterne at gennemføre planerne. 

Koordineret aktion
Aktionen er nøje planlagt, idet en talsmand fra Heathrow Pause hævder, at et sted mellem 50 og 100 personer hver vil blive udstyret med droner, som derefter skal styres ind i den særlige zone omkring lufthavnen. Det er aktivisternes håb, at det vil være muligt at afbryde flytrafikken i et par dage eller længere.

“Vi ved, at vi vil blive anholdt. Vi ved, at vi står over for betydelige fængselsstraffe for vores handlinger. Vi har liv, vi har familier, vi ønsker ikke at gå i fængsel. Men vi er standhaftige i vores beslutsomhed. Vi gør dette til forsvar for livet. Vi gør det, fordi vores samvittighed ikke giver os andet valg end at handle,” lyder det fra en talsmand.

Aktivisterne oplyser på forhånd, at man vil advare lufthavnen en time forud for de mange planlagte aktioner.

“Vi er enige i behovet for at gøre noget ved klimaændringerne. Dette er et globalt emne, der kræver konstruktivt engagement og handling. At begå strafbare handlinger og forstyrre passagerer er kontraproduktivt,” hedder det i en erklæring fra Heathrow Airport, der oplyser, at lufthavnen allerede har truffet de nødvendige forholdsregler.

Politiet i London siger på forhånd, at der vil blive gjort alt, hvad der er muligt for at stoppe droneaktionerne ved lufthavnen.

Dronekaos i december
Sidste år i december var der en række dronehændelser i London Gatwick Airport, og det var medvirkende til at forstyrre rejseplanerne for tusindvis af rejsende i dagene op til jul.

Ved denne lejlighed måtte omkring 1.000 flyvinger aflyses, hvilket kom til at berøre omkring 140.000 passagerer.

 

Relaterede artikler:

Dronehændelse kostede easyJet 15 millioner pund

Gatwick åben for trafik igen efter drone-kaos

SAS overvejer sagsanlæg mod dronepiloter