En Airbus A319 fra easyJet i London Gatwick. Foto: Olivier Cleynen

Gatwick åben for trafik igen efter drone-kaos

London Gatwick var torsdag lukket af sikkerhedsmæssige årsager. Lufthavnen er nu åben igen, men der kan stadig forekomme forstyrrelser i trafikken.

To droner blev spottet i London Gatwick-lufthavnen, og af sikkerhedsmæssige grunde blev lufthavnen derfor torsdag næsten lukket helt ned.

Et kig ned over afgange og ankomster i London Gatwick afslører, at stort set alle fly er blevet aflyst fra torsdag klokken 10 lokal tid og frem til udgivelse af nærværende artikel.

Den lukkede London-lufthavn har ikke overraskende fået konsekvenser for passagerer til og fra Danmark. Norwegian opererer dagligt med fem rotationer mellem London Gatwick og Københavns Lufthavn, og stort set alle fly er aflyst.

Samtlige fem afgange fra London Gatwick – torsdag klokken 06.20, 08.45 og 13.50, 16.10 og 20.10 – er alle blevet aflyst som følge af den lukkede lufthavn. Den anden vej – København til London – har Norwegian også aflyste fly. Afgangene fra København klokken 07.10, 09.45, 12.50, 17.20 og 19.40 er alle aflyst.

“Meget usikker situation”
Norwegian har sendt beskeder ud til de berørte passagerer, hvori de beklager de aflyste flyvninger og informerer om ombooking. CHECK-IN.dk har været i kontakt med det norske lavprisflyselskab, der giver en status på situationen i London Gatwick.

“Vi følger situationen tæt og forsøger at booke passagerer om, og hvis de ikke ønsker det, kan de få refunderet deres billetter. Det er klart, at når en lufthavn på den her størrelse lukker over så lang tid, som det er tilfældet for Gatwick i dag, så kan det desværre ikke undgå at få konsekvenser for de rejsende. Vi anbefaler, at hvis man ikke nødvendigvis skal rejse fra Gatwick i dag, så kan man booke om til et senere tidspunkt eller finde en anden vej,” siger Andreas Hjørnholm, kommunikationschef for Norwegian i Danmark.

”Det er en meget usikker situation, og Gatwick må naturligvis sætte flypassagerernes – og folks sikkerhed i det hele taget – allerøverst. Men vi beklager over for de af vores passagerer, der er berørte af situationen.”

På ruten mellem London og København opererer Norwegian med fly af typen Boeing 737-800, der har 186 sæder. Indtil videre er op mod 1.500 Norwegian-passagerer til og fra CPH således blevet ramt af dagens aflyste fly.

Det britiske lavprisflyselskab easyJet er ligeledes berørt af torsdagens drone-kaos i London Gatwick. Flyselskabet har masser af aflyste afgange – herunder torsdagens tre rotationer til København.

Sikkerhed har førsteprioritet
Torsdag morgen meddelte London Gatwick, at man skal holde øje med sin afgang, inden man tager i lufthavnen.

”Alle ankomne og afgående fly suspenderes i øjeblikket, mens vi undersøger meldinger om droner, der flyver tæt på vores lufthavn. Tag venligst ikke til Gatwick uden at undersøge sin rejse hos dit flyselskab, da der er betydelige aflysninger og forsinkelser i dag,” skriver lufthavnen på sin hjemmeside.

Da den britisk storlufthavn sidste på eftermiddagen torsdagen måtte melde ud, at lufthavnen ikke kunne forventes åbnet, rykkede ledelsen ud med en beklagelse.

“På vegne af alle i Gatwick vil jeg gerne gentage, hvor meget vi beklager for den ulejlighed, som denne kriminelle adfærd har forårsaget for passagererne, og vi deler deres reelle vrede og frustration over, at det er sket. Dette er en meget målrettet aktivitet, der er designet til at lukke lufthavnen og bringe maksimal forstyrrelse i løbet af julen. Vi arbejder tæt sammen med politiet og sikkerhedstjenesten for at forsøge at løse dette for passagererne,” sagde administrerende direktør Stewart Wingate fra Gatwick Airport torsdag aften.

Det er således endnu uvist, hvornår Gatwick Lufthavn igen er fuldt ud åben for flytrafik, og situationen kan løbende følges på lufthavnens hjemmeside.

OPDATERING: London Gatwick melder fredag klokken 08.45 lokal tid, at den er åbnet op for flytrafik igen. Der kan dog stadig forekomme forsinkelser og aflysninger af fly, og lufthavnen råder derfor til, at man tjekker sin afgang hos sit flyselskab, før man tager mod lufthavnen. 

 

Relaterede artikler:

Gatwick vil bruge reservebane til øget vækst

København får ny London-rute

Drone ramte Boeing 737-fly

CPH overvejer teknologi til drone-overvågning

Drone forstyrrede flytrafik i CPH