Bevogtningen af Zaventem-lufthavnen i dagene efter terrorangrebet. (Foto: Moshe Zichmir/Twitter)

Bruxelles Lufthavn får antiterror-enhed

Fra begyndelsen af 2017 vil en særlig antiterror-enhed blive etableret i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles. Den skal identificere og uskadeliggøre eventuelle terrorister.

Den belgiske hovedstadslufthavn Brussels Zaventem Airport blev den 22. marts i år udsat for et terrorangreb, der kostede 11 uskyldige mennesker livet, da tre terrorister detonerede to bomber i afgangshallen. Ydermere måtte lufthavnen holdes lukket i 10 dage, indtil politiet havde afsluttet de tekniske undersøgelser og midlertidige faciliteter var blevet gjort tilgængelige.

Nu har Belgiens regering taget konsekvensen af terrorangrebet og vil fremover sikre Zaventem-lufthavnen og de øvrige belgiske lufthavne noget bedre. Derfor bliver der i begyndelsen af januar indsat en særlig antiterror-enhed, der fremover skal patruljere i lufthavnen. Det skriver det belgiske medie LaLibre.be og henviser til den belgiske indenrigminister Jan Jambon, der har taget beslutningen.

“Medlemmerne af denne særlige enhed vil snart blive udvalgt. De kommer fra gruppen af 200 ekstra politibetjente, der blev indkaldt for at sikre lufthavnene i vores land. De vil modtage en særlig uddannelse, men detaljerne kan vi ikke sige noget om,” siger Olivier Van Raemdonck, talsmand for indenrigsministeren til LaLibre.be.

Skudsikre veste og specialvåben
Lufthavnen i Bruxelles har allerede fået bevilget et række avancerede kameraer der skal overvåge alle veje i området, der fører frem til lufthavnen. Disse kameraer kan læse nummerplader og identificere mistænkelige køretøjer. Et lille team af specialuddannede politifolk får til opgave at overvåge, hvad der sker på disse kameraer.

Antiterror-enheden bliver en slags fremskudt styrke, der skal være de første til at gribe ind i mistænkelige situationer i og omkring lufthavnen. Afhængig af omstændighederne kan de gribe ind med det samme eller agere som støtteteam for andre elite-enheder. Medlemmerne af enheden vil blive udstyret med skudsikre veste, ballistiske hjelme, semi-automatiske våben samt specialvåben med plastiskprojektiler, der kan neutralisere mistænkte uden at dræbe dem.

Det belgiske indenrigsministerium bekræfter, at det hele bliver sat i gang i de første uger af 2017.

“Vi kommer til at give alle lufthavne i Belgien en større beskyttelse. Men overvågningen vil ikke være den samme i alle lufthavne, og vi har af sikkerhedsmæssige årsager ikke mulighed for detaljeret at redegøre for de ressourcer, der vil blive anvendt andre steder,” understreger Olivier Van Raemdonck.

 

Relaterede artikler:

Imponerende comeback i Bruxelles Lufthavn

Bruxelles Lufthavn har mistet op imod 1,4 mio. passagerer

Bruxelles Lufthavn tilbage i fuld drift i juni

Første rutelukning efter Bruxelles-terror

Bruxelles Lufthavn ramt af terrorangreb