Trappetårnet i Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Chartertilbagegang æder udenrigsvækst

Billund Lufthavn har haft en samlet fremgang på 1,5 procent i de første to måneder af lufthavnens 50 års jubilæumsår. Trods en flot udenrigsfremgang, trækker chartertrafikken væksten ned.

Billund Lufthavn, der i år kan fejre 50 års jubilæum, er kommet beskedent fra start i årets to første måneder.

I februar måned rejste 170.292 passagerer gennem terminalen i den vestdanske lufthavn, og det er blot 2.663 flere end sidste år, hvilket repræsenterer en vækst på 1,6 procent. Det var udenrigstrafikken, der bar den beskedne vækst, mens der var tilbagegang på såvel indenrigs som charter, omend det kun var 97 passagerer, der manglede i at lufthavnen kunne have status quo på chartersegmentet.

Ifølge lufthavnen er det især netværksselskaberne, der vækster mest, idet Lufthansa, KLM, SAS og airBaltic alle havde tocifrede vækstrater i februar måned. Samtidig kan lufthavnen se frem til en noget større vækst, når der tages hul på sommertrafikprogrammet sidst i marts måned. SAS øger antallet af afgange til både Stockholm og Oslo, mens Turkish Airlines fra slutningen af april øger fra tre til fem ugentlige flyvninger fra Billund til Istanbul. British Airways-franchiseselskabet Sun-Air har også meldt sig på banen med en ny rute til Zürich fra samme tidspunkt.

Chartertilbagegang æder udenrigsvækst
Samlet set var der i 332.267 passagerer, der rejste til eller fra Billund Lufthavn i årets to første måneder. Det svarer til en vækst på 1,5 procent, og er noget under det gennemsnitlige vækstmål på 3,5 procent, som lufthavnen har sat sig for året. Traditionelt set ligger væksten dog noget højere fra april til oktober.

Men den underliggende tendens fra 2013 synes at fortsætte i 2014. Chartertrafikken går tilbage, hvilket således æder noget af den flotte fremgang på udenrigsruterne, hvorfor det samlede passagertal ikke fremstår så prangende som udenrigsudviklingen.

Der var 9.247 flere udenrigspassagerer i årets to første måneder, hvilket svarede til en vækst på 4,7 procent. Derimod faldt antallet af charterpassagerer med 3 procent, hvilket repræsenterede 3.247 færre rejsende. Derfor var den samlede nettofremgang for januar og februar blot på 4.915 rejsende svarende til 1,5 procent.

Tilbagegangen i chartertrafikken bunder i to forhold. Først og fremmest handler det om, at uroen i Egypten har fået charterarrangørerne til at beskære kapaciteten til landet, der plejer at tiltrække masser af danske turister i vintermånederne. Et andet forhold er også, at Aalborg Lufthavn i stigende grad har formået at få charterarrangørerne til at disponere mere kapacitet i den nordjyske lufthavn, hvilket i et eller andet omfang trækker trafik væk fra Billund.

“De mange charterarrangører, der flyver fra Billund, har i februar lavet en kraftpræstation. Efterårets uroligheder i Egypten har medført, at 10.000 færre gæster er rejst til det nordafrikanske land fra Billund i februar i år, men til gengæld har charterarrangørerne været kreative og dygtige til at finde alternativer til de vestdanske feriegæster,“ siger lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen i en kommentar til trafiktallene.