CityJet, der angiveligt er i slutforhandlinger om køb af Cimber fra SAS, er også på vej til at overtage irske Stobart Air og dermed skabe et stort regionalt flyselskab.
Irske medier har det meste af sommeren rapporteret om, at en aftale mellem de to flyselskaber Stobart Air og CityJet var tæt på at blive offentliggjort. CityJet skulle efter planen overtage Stobart Air og dermed tage et stort skridt i skabelsen af et af Europas største regionale flyelskaber.
Den største aktionær i Stobart Air er den britiske Stobart Group, der har interesser indenfor energi, luftfart og jernbanedrift. Stobart Group ejer 45 procent af selskabet, mens Invesco Perpetual sidder på 40 procent af ejerskabet. Sidste år meddelte Invesco Perpetual, at man ønskede at sælge aktierne i Stobart Air, hvilket har skabt usikkerhed om det fremtidige ejerskab. De øvrige aktionærer er Cenkos Securities (10 %) samt Padraig O´Ceidigh, grundlæggeren af Aer Arann, der har fem procent aktierne.
Stobart Air flyver 10 ATR72-600 samt et ATR42-300 på vegne af Aer Lingus samt to ATR72-500 for britiske Flybe. Samlet har det irske flyselskab 17 fly. Til sammenligning råder CityJet over samlet 27 fly, hvoraf 17 er af typen British Aerospace Avro RJ85, to Sukhoi Superjet 100 fly samt foreløbigt otte CRJ900 jetfly på vegne af SAS, mens yderligere fire kommer til i foråret 2017.
CityJet er således ved at forme et flyselskab, der inden længe kan have op imod 60 regionale fly samt operationer i Irland, Storbritannien, Frankrig og Skandinavien, såfremt det samtidig lykkes at overtage Cimber A/S, hvilket alt tyder på vil ske.
Handel til 600 mio. kroner
Ifølge irske medier vil et salg af Stobart Air til CityJet betyde, at CityJet fremover vil basere fly i London-Southend Airport, der ligesom Carlisle Airport er ejet af Stobart Group. Herefter skal Stobart Air og CityJet i første omgang operere hver for sig som separate enheder.
Allerede den 1. december 2014 indledte de to flyselskaber et tæt kommercielt samarbejde, da Stobart Air med ATR-fly blev hyret af CityJet til at flyve selskabets ruter mellem Cardiff og henholdsvis Edinburgh og Paris.
Stobart Air havde frem til 2014 heddet Aer Arann, der blev etableret helt tilbage i 1970. I efteråret 2010 fløj Aer Arann ind i økonomiske vanskeligheder, hvorefter Stobart Group trådte ind som aktionær og sidenhen har øget ejerskabet.
De britiske medier vurderer, at salgsprisen på Stobart Air vil være omkring 80 mio. euro, hvilket svarer til 600 mio. danske kroner.
Relaterede artikler:
Analytiker: SAS er ikke lykkedes med Cimber
CityJet kan gøre indhug i SAS-produktion