Coronaen får passagerer til at opgradere

Flyselskaber ser en tendens i retning af, at flere passagerer bruger bonuspoint til at opgradere til business class eller premium economy.

Der er ofte god plads ombord på de passagerfly, som flyselskaber verden over sender på vingerne for tiden. For på trods af en gradvis genstart af rejselivet, sætter coronapandemien fortsat mange begrænsninger for rejsemulighederne – både når det gælder erhvervsrejser og fritidsrejser.

Blandt de passagerer, som flyselskaberne trods alt har ombord, spores der imidlertid en ny trend: Passagerer bruger i stigende grad bonuspoint til at opgradere til en højere serviceklasse ombord – eksempelvis business class eller premium economy. Det skriver det internationale erhvervsmedie Bloomberg.

Flyselskaber som australske Qantas og amerikanske Delta Air Lines bekræfter over for Bloomberg, at en stigende andel af passagererne opgraderer deres billetter og rykker frem i flyet. Det amerikanske nyhedsmedie peger på flere årsager til denne tendens.

Mere sikkert på business class
Dels er der spørgsmålet om sundhed og sikkerhed, hvor nogle passagerer, som tidligere rejste på økonomiklasse, nu foretrækker en højere serviceklasse med mere plads mellem sæderne.

Det gælder eksempelvis pensionisten Jennifer Arnold fra New York, som Bloomberg har talt med. Hun har for nyligt købt en rejse fra New York til Maldiverne via Doha på business class med Qatar Airways. Selvom hun er vaccineret, mener Jennifer Arnold, at det er mere sikkert at rejse på business class.

”Det var udelukkende for at komme til at sidde i et område med færre mennesker,” siger Jennifer Arnold, som brugte bonuspoint til udrejsen og betalte for returflyvning. ”Jeg ville ikke have taget denne tur, hvis jeg skulle flyve på økonomiklasse, mens virussen stadig raser i så meget af verden,” siger hun.

Billetter til en tredjedel af prisen
En anden forklaring på passagerernes stigende tendens til at opgradere med bonus point er prisen på business class-billetter. I øjeblikket kan man få businessclass-billetter på transatlantiske flyvninger med eksempelvis Delta Air Lines, British Airways eller American Airlines for lidt over 3.000 dollar (18.460 kroner). Før COVID-19-pandemien kostede tilsvarende billetter så meget som 9.000 dollar (55.385 kroner) ifølge Brian Kelly, der er grundlægger af rejsetipswebsitet The Points Guy.

Flyselskaber som Lufthansa og Virgin Atlantic er begyndt at stille spørgsmålstegn ved, om forretningsrejserne nogensinde kommer tilbage til niveauet før krisen. Virksomheder rundt om i verden har reduceret antallet af rejser – både på grund af coronaen, men også for at spare penge og være mere bæredygtige.

Det betyder, at der i det mindste i de næste par år vil være masser af pladser på business class til priser, hvor også ”almindelige” passagerer kan være med, skriver Bloomberg.

Premium economy-klassen kan komme til at spille en afgørende rolle for luftfartens genstart, siger Rob Morris fra konsulentvirksomheden Cirium til Bloomberg. Det skyldes, at denne mellemklasse både appellerer til de forretningsrejsende, der vil spare penge og til de fritidsrejsende, der vil have lidt bedre komfort.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa vil indskrænke Business Class

Sænker billetpriserne med op til 75 procent

Air France med Business Class på indenrigsflyvninger