Boeing 787-9 Dreamliner fra Air Canada i Københavns Lufthavn. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

CPH forbinder midlertidigt Delhi med Toronto

Air Canada har i snart tre uger fløjet mellem New Delhi og Toronto via København, hvorfor der fem gange om ugen er to daglige flyvninger til den canadiske storby.

Hver morgen kl. 06.15 siden den 2. marts har en Boeing 787-9 Dreamliner fra Air Canada landet i Københavns Lufthavn undervejs fra New Delhi på rutenummer AC043 til Toronto.

Årsagen til det ekstraordinære besøg i Københavns Lufthavn skal findes i den verserende konflikt i Kashmir-regionen mellem Indien og Pakistan, hvor der stadig er overflyvningsforbud af det pakistanske luftrum.

Overflyvningsforbuddet betyder, at Air Canadas daglige flyvning fra New Delhi skal dirigeres på en kurs syd om Pakistan, hvilket vil forlænge flyvetiden så meget, at det ikke er muligt at flyve nonstop til Toronto i vestgående retning.

Derfor flyver Air Canada først i omkring ni og en halv time mellem New Delhi og København, og efter et stop på fem kvarter, hvor flyet bliver tanket, fortsætter turen mod Canadas største by, hvor der venter en flyvetur på omkring otte timer. Dermed er den samlede rejsetid blevet forlænget fra normalt 15 og en halv time til næsten 19 timer.

Flere daglige flyvninger
Selvom det tilsyneladende har været muligt at booke billetter til den ekstra afgang via Air Canadas hjemmeside, så er det ikke muligt at tage passagerer med fra København. Det forklarer landechef Marc Sam fra Air Canada til CHECK-IN.dk.

“Det har været en loading-fejl, at afgangen blev sat til salg. Det er kun tale om et teknisk stop for refueling og crew-skifte.”

Air Canada har fem gange om ugen i vintertrafikprogrammet fløjet mellem København og Toronto med Airbus A330-300. Denne afgang har rutenummer AC883 og forlader CPH kl. 11.15. Det betyder, at der i øjeblikket på tirsdage, onsdage, torsdage, fredage og søndage er to daglige Air Canada-flyvninger ud af København, da AC043 flyver alle ugens dage kl. 07.30.

Hvor længe Air Canada skal bruge CPH som en mellemstation fra New Delhi til Toronto er endnu uvist. De pakistanske luftfartsmyndigheder vurderer løbende situationen, og omkring hvert andet døgn udsendes en ny NOTAM (Notice to Airmen, red.) til flyselskaberne med en forlængelse af overflyvningsforbuddet. Seneste opdatering er fra 20. marts, hvor forbuddet er blevet forlænget til torsdag den 21. marts kl. 15.00 lokal tid.

Fra 2. marts til 13. marts har Air Canada også benyttet Københavns Lufthavn til teknisk mellemlanding mellem New Delhi og Vancouver på rutenummer AC045, hvorfor der nogle dage har været tre Air Canada-fly i den danske hovedstadslufthavn. Det er ikke alene Air Canada, der er ramt af det pakistanske flyveforbud. Eksempelvis må flyene fra Air India mellem New Delhi og Nordamerika i øjeblikket mellemlande i Wien for at tanke op.

 

Relaterede artikler:

Op mod 5.000 passagerer strandet i lufthavn

Kashmir-konflikt forstyrrer flytrafik mellem Asien og Europa

Air Canada øger til København