CPH haler ind på europæisk rival

Lufthavnene i København og Zürich har gennem de seneste år kæmpet om 15. pladsen blandt de europæiske lufthavne. Nu haler CPH ind på den schweiziske lufthavn, men det bliver dog vanskeligt at rykke udenom inden årets udgang.

I Københavns Lufthavn kunne man glæde sig over en stor passagerfremgang i juni måned. Med 2.329.956 flypassagerer igennem lufthavnen blev det den bedste juni måned i lufthavnens 88-årige historie. Fremgangen var på næsten fem procent i forhold til samme måned året før, der dog til en vis grad var præget af Cimber Sterlings konkurs.

I årets første seks måneder er 11.514.594 rejst via Københavns Lufthavn, og det er samtidig en fremgang på over to procent. Dermed vokser den danske hovedstadslufthavnen hurtigere end den europæiske konkurrent i Zürich, som i dag indtager en 15. plads på listen over de mest travle europæiske lufthavne forfulgt af CPH som nummer 16.

Noget kunne nemlig tyde på, at væksten i Flughafen Zürich er gået i stå, mens Københavns Lufthavn fortsætter med at vokse.

Passagerudvikling

Lufthavn JUN13 +/- JAN13-JUN13 +/-
Flughafen Zürich 2.219.040 +0,8 % 11.829.390 +0,1 %
Københavns Lufthavn 2.329.956 +4,8 % 11.514.594 +2,2 %

Kilde: Lufthavnenes hjemmesider

Som det fremgår af tabellen var der 110.000 flere passagerer igennem Københavns Lufthavn i juni måned i forhold til den schweiziske storlufthavn. der havde en vækst på under en procent. I årets første seks måneder er Flughafen Zürich blot vokset med 0,1 procent, hvorfor der reelt har været stilstand i forhold til 2012. Derimod kan Københavns Lufthavn næsten mønstre 250.000 flere passagerer i samme periode, hvilket er mere end to procent.

Flere transferpassagerer
Til gengæld er der en stor forskel i de to lufthavnes trafikmønste. I CPH var 24 procent af passagererne i årets første seks måneder transferrejsende, mens den tilsvarende andel i Zürich var på 34 procent. I Københavns Lufthavn udgjorde charterpassagerer omkring seks procent af samtlige rejsende, mens under en procent rejste med charterfly til og fra Flughafen Zürich. Derfor er det heller ikke usædvanligt, at CPH især i sommermånederne haler ind på den schweiziske lufthavn.

Forløber resten af året i Flughafen Zürich med den nuværende vækstrate, rammer lufthavnen omkring 24,8 mio. rejsende i 2013, mens CPH har udsigt til at nå op i underkanten af 24 mio. passagerer.

Lufthavnen i Zürich er et af Lufthansa-Gruppens tre europæiske trafikknudepunkter sammen med lufthavnene i Frankfurt og München. Den er således også en vigtig Star Alliance hub-lufthavn i lighed med CPH.