SAS-fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Michael Kidmose | CPH)

CPH venter tredobling af overskud i 2024

Københavns Lufthavn leverede et overskud før skat på 398 millioner kroner, hvilket næsten overstiger prognosen på mellem 350 og 400 millioner kroner. I 2024 venter man en tredobling af overskuddet.

Københavns Lufthavn fik efter omstændighederne et godt 2023, idet lufthavnen løbende løftede prognoserne, efterhånden som passagererne vendte tilbage i et større tempo end først antaget.

Da lufthavnen præsenterede årsresultatet for 2022, lød det, at resultatet før skat i 2023 ville blive på et sted mellem 300 og 350 millioner kroner, og senere på året måtte man opjustere til et niveau mellem 350 og 400 millioner kroner efter en stærk sommer.

Slutfacit blev en overskud før skat på 398 millioner kroner, hvilket er en forbedring på 112 millioner kroner i forhold til året før. Bundlinjen endte på 286 millioner kroner mod 207 millioner kroner året før.

Resultatet er sket på baggrund af en omsætning på næsten 4,1 milliarder kroner, hvilket er blot tre procent under 2019-niveauet, hvor der til gengæld blev leveret et overskud før skat på 1,3 milliarder kroner. 

“Det er en udfordring, at vi både skal investere og samtidig nedbringe gæld. Vi har en række nødvendige og kostbare investeringer, der skal sikre, at vi også i fremtiden er en attraktiv lufthavn for passagerer, flyselskaber og for Danmark. Det er helt afgørende for vores land, at der er en velfungerende international lufthavn med gode forbindelser ud i verden,” siger Christian Poulsen, ny CEO i København Lufthavn.

Forhøjede takster bidrager til tredoblet overskud
Årsrapporten viser, at den aeronautiske omsætning, der knytter sig til flytrafikken, nåede et niveau på 2,2 milliarder kroner, hvilket var en stigning på 18 procent i forhold til 2022, men stadig næsten 10 procent under 2019-niveauet.

Derudover udgjorde den ikke-aeronautiske del af omsætningen, der omfatter shoppingcenter, udlejning, parkering og hoteller, i alt 1,9 milliarder kroner, hvilket var en stigning på 12 procent og omkring tre procent under indtægterne fra 2019.

I 2023 var der samlet 26,8 millioner passagerer, der rejste gennem CPH, og det er forventningen, at passagertallet stiger til omkring 29 millioner for hele året. Det vil i givet fald betyde en omsætningsvækst på 20 procent, hvilket dog primært er med baggrund i de nye takster, der trådte i kraft den 1. januar 2024.

Hovedparten af omsætningsvæksten vil derfor havne direkte på lufthavnens bundlinje, idet der forventes et resultat før skat på mellem 1,15 og 1,35 milliarder kroner, hvormed lufthavnen vil være tilbage på indtjeningsniveauet fra før coronapandemien.

Lufthavnen tager dog forbehold for “de fortsatte geopolitiske og makroøkonomiske påvirkninger”, der kan påvirke rejstelysten i negativ retning.

 

Relaterede artikler:

Efter travl sommer: Københavns Lufthavn opjusterer

Halvårsoverskud i CPH på 108 millioner kroner

CPH venter flere passagerer men lavere overskud