Dette billede stammer angiveligt fra en kabine på et Mahan Air-fly, der bliver brugt til transport af sårede og døde soldater. Foto: Amadnews.com.

CPH vinker farvel til selskab mistænkt for våbentransport

Transport af soldater og våben til og fra borgerkrigen i Syrien er noget af det, som det iranske flyselskab Mahan Air er mistænkt for.

Som CHECK-IN.dk kan fortælle i dag, så har det iranske flyselskab med øjeblikkelig virkning lukket den rute mellem Københavns Lufthavn og Teheran, som selskabet har betjent op til to gange om ugen i de sidste ni måneder.

Dermed vinker CPH farvel til et selskab, der gennem adskillige år har været i både de amerikanske og europæiske myndigheders søgelys, ligesom der har været indført sanktioner direkte mod selskabet. Det skyldes mistanker om at Mahan Air transporterer våben og soldater mellem Iran og Syrien og på den måde er med til at hjælpe det syriske regime i den igangværende borgerkrig i landet.

Sårede og døde soldater
Så sent som i sidste uge skrev flere medier i Mellemøsten om hvordan kilder i det iranske militærs revolutionsgarde bekræftede, at garden bruger Mahan Air-fly til at transportere våben fra Iran til Syrien og Libanon samt sårede soldater og beskadigede våben den anden vej. Medierne bragte desuden billeder, der sandsynligvis forestiller en kabine i et fly fra Mahan Air. Sæderne og gulvene var dækket i plastic. Angiveligt for at de sårede soldater ikke skulle efterlade spor.

Ifølge medierne, så har Mahan Air flere gange i løbet af 2016 haft sårede og døde soldater i den bagerste del af flyet på flyvninger tilbage til Iran.

Attentatforsøg mod ambassadør
Stort set siden den syriske borgerkrigs start i 2011 har især de amerikanske myndigheder holdt et særdeles godt øje med Mahan Air og gentagne gange indført sanktioner mod navngivne personer med tilknytning til selskabet samt nedlagt forbud mod at selskabets fly kan flyve til og fra USA.

Det skyldes blandt andet, at amerikanerne i 2011 mente, at Mahan Air havde transporteret elitesoldater fra den iranske revolutionsgarde, som skulle udføre et attentatforsøg mod Saudi-Arabiens ambassadør til USA. Et attentat, der skulle have fundet sted på amerikansk jord. Mahan Air var dog kun mistænkt for at have fløjet soldaterne samt soldater fra Hezbollah-bevægelsen rundt i Mellemøsten.

Europæiske sanktioner
På Mahan Airs hjemmeside er det fortsat muligt at købe billetter til selskabets andre ruter mellem Iran og Europa. Lukningen af CPH-ruten skyldes derfor sandsynligvis for få passagerer og ikke europæiske sanktioner mod selskabet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mahan Air, og i Trafikstyrelsen kender man ikke noget til årsagen til rutelukningen.

Mahan Air opererer op til 50 fly, her i blandt en større flåde af Airbus A300 og Airbus A310-fly, som man nu til dags sjældent ser i drift som passagerfly hos andre flyselskaber i verden. Desuden har selskabet to Boeing 747-300 jumbojetfly, hvoraf det ene af og til anvendes på iranske indenrigsruter. Ruten til København blev primært betjent med et af de syv 12-15 år gamle Airbus A340-600 fly, som selskabet også råder over.

 

Relaterede artikler:

Iranere skruer op og ned for CPH-rute

Mahan Air udvider med større fly til CPH

Mahan Air udsætter Iran-rute til København

Den lange iraner kom til CPH

Nyt CPH-flyselskab forbudt i Saudi Arabien

CPH får Teheran-rute