Airbus A340-300 fra Mahan Air. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Omstridt flyselskab ramt af cyberangreb

Det kontroversielle iranske flyselskab Mahan Air er blevet ramt af et cyberangreb, der gik ud over selskabets hjemmeside. Det kunne dog være gået meget værre, lyder det fra en talsmand.

Siden weekenden har rejsende, der ønsker en billet til en af Mahan Airs afgange, ikke kunne tilgå selskabets hjemmeside, da den er blevet lagt ned af en eller flere hackere. Ifølge flyselskabet er det blot det seneste i en række angreb, som selskabet har været udsat for.

Tirsdag er det fortsat umuligt at tilgå det iranske flyselskabs hjemmeside. Mahan Air understreger dog, at angrebet på selskabets computersystem ikke har ført til hverken forsinkelser eller aflysninger af flyvninger. Det skriver Al Arabiya.

Selskabet er Irans næststørste og eneste privatejede flyselskab. Mahan Air flyver både indenrigs i Iran, men har også flyvninger til internationale destinationer.

Ønskede at ramme flere systemer
Mahan Air mener selv, at det netop er flyselskabets fremtrædende position i iransk luftfart, der er skyld i, at selskabet på det seneste har været udsat for flere hackerangreb. Det fortalte Mahan Airs talsmand, Amir-Hossein Zolanvari, til iransk stats-tv.

Tweets fra Homeland Awareness Group – klik for stort format. (Hooushyarane Vatan)

Talsmanden udtalte desuden, at flyselskabets sikkerhedsteam fik afværget dele af søndagens angreb, så det kun gik ud over hjemmesiden, men ikke de interne systemer, som bagmændene også havde i sigtekornet. 

Hverken Mahan Air eller det iranske styre har peget på en gerningsmand til cyberangrebet, men en gruppe, der kalder sig Homeland Awareness Group (Hooushyarane Vatan), har i et opslag på Twitter taget ansvaret for cyberangrebet.

Fløj soldater til Syrien
Det er formentlig en underdrivelse at kalde Mahan Air for omstridt. Flyselskabet har de seneste ti år været underlagt sanktioner af den amerikanske regering, fordi selskabet har ydet både finansiel, materiel og teknologisk støtte til Irans kontroversielle Revolutionære Garde. 

Mahan Air har efterfølgende angiveligt også transporteret både soldater og militært udstyr til Syrien og andre konfliktområder. Det førte i 2019 til, at flyselskabet mistede tilladelsen til at flyve til og fra Tyskland. Derudover har selskabet også gjort sig uheldigt bemærket i Danmark. 

Fra sommeren 2016 til foråret 2017 fløj Mahan Air mellem Irans hovedstad Teheran og København. Trafikstyrelsen opdagede dog, at selskabet medbragte bevæbnede vagter ombord på sine danske flyvninger. Det er i strid med loven, og Mahan Air blev efterfølgende tvunget til at lukke ruten. 

 

Relaterede artikler:

Omstridt iransk flyselskab vender tilbage til CPH

Trafikstyrelsen: Vi holder øje med Mahan Air

Rapport: Øget risiko for cyberterror i lufthavne