En CT-scanner, der skal tjekke passagerernes bagage i amerikanske lufthavne. Foto: American Airlines

CT-scannere kan blive fremtiden i lufthavne

Amerikanske lufthavne afprøver CT-scannere, der blandt andet skal gøre, at passagerer ikke behøver at tage bærbar pc og væsker op af tasken ved sikkerhedskontrollen.

En CT-scanner er et smart røntgenapparat, der normalt bruges til at tage billeder af kroppens indre på hospitaler.

Men nu træder CT-scannerne også ind i luftfartsbranchen. Den amerikanske sikkerhedsmyndighed, TSA (Transportation Security Administration), meddelte den 30. juli, at den vil udbrede computertomografiske scannere til en række lufthavne på tværs af USA.

TSA vurderer, at CT-scannere i lufthavnens sikkerhedskontrol kan være med til at minimere antallet af bagagetjek. Men det, der måske kan lyde som det allerbedste, er, at passagererne i fremtiden vil kunne beholde deres bærbare computer og væsker i håndbagagen uden at tage den op ved sikkerhedskontrollen.

Den bedste teknologi
CT-scannerne bruger 3D-teknologi, som kan være med til bedre at registrere sprængstoffer og andre trussels-genstande i håndbagagen. CT-systemet bruger avancerede algoritmer til at registrere sprængstoffer. Teknologien skaber et 3D-billede, der kan drejes 360 grader rundt, og som TSA-medarbejderne ved sikkerhedskontrollen kan se fra tre sider.

“TSA er forpligtet til at have den bedste teknologi til at forbedre sikkerheden og forbedre screening-oplevelsen. Brug af ​​CT-teknologi forbedrer TSAs trusselregistrerings-kapacitet betydeligt ved kontrolpunktet,” siger TSA-administrator David Pekoske i en erklæring.

“Ved at udnytte stærke partnerskaber med industrien, er vi i stand til at implementere ny teknologi hurtigt og se en øjeblikkelig forbedring af sikkerhedseffektiviteten.”

145 CT-scannere i 2019
CT-teknologien blev introduceret i amerikanske lufthavne allerede sidste år, hvor de blev installeret i både Phoenix Sky Harbor International Airport og i Boston Logan International Airport.

TSA vil i løbet af de næste måneder installere CT-scannerne i 15 lufthavne i byer over hele landet – herunder New York-JFK, Baltimore International Airport, Chicago O’Hare International Airport, Los Angeles International Airport og Washington-Dulles International Airport.

I slutningen af 2018 forventer TSA at have installeret i alt 40 CT-scanere i hele USA. Ambitionen er at få dette tal op på 145 scannere i slutningen af 2019.

 

Relaterede artikler:

Priser for sikkerhedskontrol varierer

Danskere skal forbedre sikkerhedskontrol i London-lufthavn

Fik tre knive gennem sikkerhedskontrollen i CPH

Biometrisk boarding vinder frem

Succes for biometrisk ansigtsgenkendelse