Sikkerhedskontrollen i Aalborg Lufthavn. (Foto: Marcus Pedersen | PR)

Dansk virksomhed hædret for effektivt checkpoint

Virksomheden bag sikkerhedskontrollen i Aalborg Lufthavn har modtaget en pris for systemet, der har øget kapaciteten med 80 procent og gjort arbejdsdagen mere skånsom for de ansatte.

Den danske designvirksomhed Marcus Pedersen er i år blevet præmieret med iF Design Award 2022 for iLane.MP, som er navnet på det security checkpoint, der blandt andet benyttes i Aalborg Lufthavn.

Virksomheden har specialiseret sig i at udvikle og designe produkter til lufthavne, og det oplyses, at gennemstrømningen i sikkerhedskontrollen i Aalborg Lufthavn er blevet øget med 80 procent, siden iLane.MP blev taget i brug. Systemet muliggør blandt andet, at passagererne kan lade deres elektronik blive i tasken, når de passerer sikkerhedskontrollen.

iF Design Award uddeles hvert år, og i år modtog komiteen bag prisen flere end 11.000 nomineringer af produkter fra 57 lande. Ud af disse slap 5.424 gennem den indledende runde, hvorefter de blev vurderet af en jury besående af 75 fagfolk fra designbranchen, og her blev iLane.MP kåret som en af vinderne.

Skal mindske lufthavnskaos
Undervejs i udviklingsprocessen har designerne fra Marcus Pedersen både forsøgt at lette passagerernes vej gennem sikkerhedskontrollen men også hverdagen for de medarbejdere, som arbejder i lufthavnen.

Derudover har man også forsøgt at reducere mængden af tunge løft, som personalet skal foretage i løbet af en arbejdsdag. Det sker via et fuldautomatisk returneringssystem, der gør, at de ansatte ikke manuelt skal flytte rundt på bunker af bakker. I tillæg hertil skal de heller ikke bære på bagage, der skal kontrolleres manuelt, da det automatisk flyttes til en separat bane.

Systemet er desuden forsøgt designet på en måde, der reducerer unødigt støj og kaos. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at der er benyttet støjabsorberende materialer til checkpointet, samt at det er konstrueret meget åbent, hvilket gør, at det bliver nemt for de rejsende og personalet at kommunikere med hinanden.

”Vores arbejdsstillinger er blevet meget bedre, da vi ikke behøver at bære rundt på bakkerne, og den centrale placering af opbevaringen har stor betydning for vores arbejdsgang. Indretningen af checkpointet skaber et meget bedre overblik, hvor vi har mere direkte kontakt med passagererne,” siger Michaela Joseph, der er afdelingschef for sikkerhed i Aalborg Lufthavn

Benyttes i flere lufthavne
Salgsdirektør Niels Marcus Pedersen fra selskabet fortæller til CHECK-IN.dk, at prisen særligt har været medvirkende til at skabe opmærksomhed om den danske designvirksomhed ude i verden.

”I sidste uge udstillede vi vores produkter på Passenger Terminal Expo i Paris og her har prisen været et spændende samtaleemne. Vi oplever et stigende antal forespørgsler i øjeblikket efter et par stille år med corona. Prisen været med til at booste interessen.”

Virksomhedens interesse for at designe og udvikle deres bud på et checkpoint blev i første omgang vakt efter et udbud på en ny sikkerhedskontrol til Oslo-Gardermoen.

”Vi så, at der var et stort potentiale for at forbedre oplevelsen for både passagerer og ansatte. Da Aalborg Lufthavn investerede i nye checkpoints, fik vi sammen med Smiths Detection og Houlberg Instrumentering muligheden for at vise vores bud på et fremtidigt checkpoint, og det blev modtaget rigtig godt af både ansatte og passagerer.”

Salgsdirektøren fortæller desuden, at systemet også benyttes i Billund Lufthavn samt Køln Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Mere effektiv sikkerhedskontrol i Aalborg Lufthavn

Aalborg Lufthavn gør sikkerhedstjekket lettere

Priser for sikkerhedskontrol varierer