Airbus A320-200 (OY-RUZ) fra DAT i Billund Lufthavn. (Foto: Erik Gjørup | SAI Collection)

DAT: Coronaepidemien er muligheder fremfor krise

DAT-koncernen kunne i 2019 levere et overskud på 17,9 millioner kroner før skat på trods af en omsætningstilbagegang på seks procent til én milliard kroner. Selskabet ser muligheder i coronakrisen.

DAT-koncernen kunne torsdag præsentere regnskabet for 2019. Et regnskab, der omfatter DAT Holding A/S, der står DAT A/S, UAB DAT LT i Litauen samt DAT Leasing A/S.

Ligesom året før nåede DAT-koncernen over en milliard kroner i omsætning – helt præcist 1.007.650 mod 1.071.422 i 2018. Der var således tale om en omsætningstilbagegang på seks procent, men til gengæld så resultatet bedre ud end året før. DAT Holding A/S registrerede et overskud før skat på 17,1 millioner kroner.

Zoomer man ind på selskaberne er det tydeligt, at det er DAT Leasing A/S, der tjener pengene. Det sker ved leasingindtægter fra driftsselskaberne samt ved handel med fly og motorer, hvilket også har været tilfældet i 2019. Overskuddet før skat landede på 44,4 millioner  kroner, hvilket dog var noget mindre end resultatet på 72,4 millioner kroner sidste år.

I DAT A/S, der i 2018 var problembarnet, er forretningen blevet rettet op. Således var der i 2019 en betydelig resultatforbedring, selvom selskabet stadig er underskudsgivende. Underskuddet blev således reduceret fra 61 til 31 millioner kroner. I det litauiske selskab UAB DAT LT, der i løbet af 2019 har overtaget det operative for Airbus- og ATR-flyene, er resultatet gået fra et minus på næsten fire millioner til et plus  på fem millioner kroner.

Kapitaltab i driftsselskabet
DAT A/S endte i 2018 i en kapitaltabssituation med en negativ egenkapital på 23 millioner kroner. Det forhold har man ikke formået at rette op på i 2019, hvor der nu er en negativ egenkapital på 27.8 millioner kroner.

Til trods for COVID-19-pandemien har DAT-koncernen stadig aflagt regnskab for DAT A/S ud fra en going concern-betragtning, og selskabet forventer at reetablere kapitalen via drift eller gennem et kapitalindskud fra ejerne. Med til historien hører dog, at der på koncernniveau er registreret en samlet egenkapital på 169 millioner kroner.

Forventer 60 procent omsætningsnedgang
COVID-19-pandemien har lagt et hårdt pres på DAT-koncernen, som det er tilfældet med alle andre flyselskaber. DAT A/S har i en note til going concern-erklæringen estimeret, at selskabet i 2020 forventes at miste 60 procent af omsætningen sammenlignet med 2019.

Samtidig meddeler selskabet, at der efter genåbningen i juni har været en månedlig stigning i produktionen, hvor august alene repræsenterer to tredjedele af niveauet før COVID-19. DAT forventer en forbedring i de kommende måneder, selvom de seneste 14 dage har vist den modsatte tendens i store dele af luftfarten.

Udover på familiens vegne at takke de ansatte for den ånd og samarbejdsvilje, der ligger bag resultaterne i 2019, så roser koncernchef Jesper Rungholm den såkaldte “fighting spirit”, som der tilsyneladende er i den danske luftfartskoncern. Den har ifølge koncernchefen sikret, at “COVID-19-nedlukning og en verdensomspændende luftfartskrise mere betyder muligheder end krise i DAT.”

”2019 virker næsten uvirkeligt fjern i disse corona-tider. Men den benhårde indsats i 2019, sammenkoblet med covid-støttepakker og vores medarbejderes vilje til at kæmpe, har bragt os i en position, hvor vi har både råd og midler til at tage initiativ og finde og tage de muligheder der altid opstår i en krisetid,” lyder det fra Jesper Rungholm.

 

Relaterede artikler:

DAT forventer at undgå større fyringsrunde

“En opbakning så man får tårer i øjnene”

Underskud på 45,7 millioner i DAT-driftsselskab