MD-83 fra DAT (Foto: Morten Lund Madsen)

DAT vil sælge MD83-fly

Danish Air Transport vil sælge knap 26 år gammel arbejdshest, der blandt andet har været jorden rundt med en VM-pokal.

Det danske flyselskab Danish Air Transport har sat sit aldrende MD-83 fly med registreringen OY-RUE til salg. Flyet udlejes ellers flittigt på wet lease-kontrakter til flyselskaber, som mangler kapacitet i kortere eller længere perioder.

Således har flyet henover sommeren fløjet solen sort for Norwegian på ruter fra København til en håndfuld europæiske destinationer. 2-4 rotationer om dagen er det blevet til.

Det arbejde fortsætter flyet med at udføre frem til slutningen af september. Så er der ikke flere opgaver planlagt og ”Til salg”-skiltet sættes i forruden på flyet, som sandsynligvis parkeres i Billund Lufthavn indtil en interesseret køber melder sig på banen. Flyet udbydes til en pris på 1,65 mio. dollars – svarende til omkring 11 mio. danske kroner.

Hente pengene hjem
At DAT sætter flyet til salg, selvom der er opgaver til det, hænger sammen med udviklingen på verdensmarkedet for brugte MD-fly.

“De store amerikanske flyselskaber begynder at pensionere dem. Derfor kommer der mange på markedet og prisen bliver presset ned i de kommende år. Derfor sætter vi flyet til salg nu og håber at kunne hente pengene hjem,” forklarer DAT-direktør Jesper Rungholm mandag aften efter at være kommet hjem fra en tur i cockpittet på netop OY-RUE på en Norwegian-flyvning fra København til Dublin og retur.

Om et år skal flyet have et stort C-check, som koster 300.000 – 400.000 dollars. Hvis ikke flyet er solgt inden da, vil det blive hugget op.

I efteråret 2013 sendte DAT sit MD-87 fly med registreringen OY-JRU på pension. Omkring seks måneder senere var flyet imidlertid tilbage i DAT-tjeneste igen og fløj blandt andet amerikanske journalister for Det Hvide Hus i forbindelse med den amerikanske præsident Barack Obamas besøg i Afrika i sommeren 2015. Men siden december sidste år er flyet ikke blevet brugt af DAT. Og inden længe sælges det formentlig til ophugning.

VM-pokal på verdensturné
OY-RUE kom til verden på hedengangne McDonnell Douglas’ fabrik ved Long Beach i Californien i 1990. Det knap 26 år gamle fly startede sin karriere hos det britiske charterflyselskab Airtours og var forbi tykiske Sunways, franske AOM, spanske Spanair og rumænske JetranAir inden det i 2010 landede hos Danish Air Transport.

I 2013-2014 var OY-RUE beskæftiget på en næsten ni måneder lang særopgave for fodboldforbundet FIFA og læskedrikgiganten Coca-Cola. DAT-flyet transporterede således VM-pokalen rundt på en verdensturné forud for fodbold-VM i Brasilien i sommeren 2014.

Flyet fik dengang en særlig VIP-indretning med 40 sæder og en særlig bemaling i rød med ”Fifa” og ”Coca-Cola” skrevet på siden af flyet. Efter turneen blev kabinen igen indrettet med 165 almindelige passagersæder og firmanavnene blev fjernet. Men flyet beholdt den røde farve med gule og grønne fodbold-lignende cirkler foran og bagpå flyet.

Danish Air Transport har de senere år anskaffet sig brugte Airbus A320-fly og har i dag fem eksemplarer af flytypen beskæftiget.

 

 

Relaterede artikler:

Atter MD-83 hos SAS

DAT henter MD-fly tilbage

Dansk fly i vellykket FIFA-rejse

Dansk fly på farten i 267 dage til 88 lande

DAT skal flyve med FIFA VM-pokalen