Delta køber sig ind i China Eastern Airlines

Amerikanske Delta Air Lines har for en pris af 3,1 mia. kroner købt 3,55 procent af aktierne i China Eastern Airlines. De to selskaber forventer at udbygge samarbejdet på ruterne mellem USA og Kina.

Kinesisk luftfart har flere gange vist interesse for at investere i den europæiske luftfartssektor. Men nu har et amerikansk flyselskab til gengæld investeret i Kina.

Delta Air Lines har indgået en aftale om at købe 3,55 procent af aktierne i China Eastern Airlines, som i forvejen er partner i SkyTeam-samarbejdet.

Det er dog ikke A-aktier, som amerikanere har fået fingrene i, men i stedet 10 procent af de såkaldte H-aktier, der handles på Hong Kong Stock Exchange, da udenlandske virksomheder ikke kan eje A-aktier i kinesiske flyselskaber. Omregnet svarer antallet af H-aktier til 3,55 procent af det samlede antal aktier i det kinesiske flyselskab.

Værdien af transaktionen oplyser parterne til at være 450 mio. dollars, hvilket svarer til 3,1 mia. danske kroner.

“Delta´s samarbejde med China Eastern har været langvarigt. Vi deler en vision om at skabe den mest profitable og robuste franchise mellem USA og Kina med verdensklasses kundeservice. I de seneste tre år har Delta budt velkommen til mange China Eastern-medarbejder på vort hovedkvarter for at dele viden. Vi har lært meget af hinanden allerede og ser frem til at udvide vores allerede effektive partnerskab,“ siger Richard Anderson, koncernchef i Delta i en pressemeddelelse.

Forbinder to af verdens største transportmarkeder
Delta har i løbet af de seneste fem år fordoblet aktiviteterne på det kinesiske marked. Det er især til Shanghai, at Delta har ekspanderet rutenetværket, hvorfor det mere bindende samarbejde med China Eastern Airlines og det helejede datterselskab Shanghai Airlines understøtter dette.

For nylig flyttede Delta ind i Terminal 1 i Shanghai Pudong Airport, hvor China Eastern og Shanghai Airlines i forvejen har til huse, og de to selskaber har også forenet kræfterne i salgsindsatsen i corporate-markedet i såvel USA og Kina.

“Samarbejdet mellem China Eastern og Delta er et strategisk samarbejde mellem to fremragende flyselskaber, der forbinder to af verdens ledende økonomier samt to af verden største transportmarkeder. Vi har store forhåbninger til perspektiverne i samarbejdet,“ siger Shaoyog Liu, der er bestyrelsesformand i China Eastern Airlines.

Delta Air Lines opererer 28 ugentlige afgange til Shanghai i denne sommer. Herudover er der også daglige flyvninger til Beijing fra Seattle og Detroit samt til Hong Kong fra Seattle.

China Eastern flyver fra Shanghai samlet 25 gange om ugen til fire destinationer i USA fordelt på to daglige fra Los Angeles, dagligt fra New York, San Francisco og Hawaii samt tre ugentlige flyvninger fra Nanjing til Los Angeles.

I codeshare-samarbejdet mellem Delta, China Eastern og Shanghai Airlines flyves der på 30 indenrigsruter i USA, 43 indenrigsruter i Kina samt syv stillehavsruter mellem Kina og USA.