Delta køber sig ind i Korean Air

Delta Air Lines køber sig ind i Korean Airs moderselskab for at styrke samarbejdet mellem de to flyselskaber. Og for at sikre, at tingene ikke løber af sporet i Korea.

I april døde en 70-årig, sydkoreansk mand ved navn Cho Yang-ho.

Indtil kort før sin død var Cho Yang-ho bestyrelsesformand og koncerndirektør for Korean Air, ligesom han var formand for bestyrelsen og storaktionær i Hanjin Group, der er moderselskabet bag Korean Air.

Kort sagt en magtfuld mand. For Hanjin Group er en de store, familieejede sydkoreanske konglomerater – kaldet chaebols.

De såkaldte chaebols har en meget stor del af æren for boomet i den sydkoreanske økonomi. Men de er samtidig også under stærk kritik for deres monopolistiske adfærd, ligesom anklagerne om korruption og magtmisbrug er mange.

Cho Yang-ho, Korean Air (Foto: Korean Air)

Smidt ud af bestyrelsen
Men kort før sin død smed de andre aktionærer i Korean Airs bestyrelse efter 27 år Cho ud af bestyrelsen efter en række skandaler, der involverede både Cho og hans familie.

Det var første gang, at et stiftende medlem fra en stor sydkoreansk familie blev tvunget fra bestyrelsen, og det anses for en sejr for dem, der arbejder for at begrænse chaebols magt og beføjelser i det sydkoreanske erhvervsliv.

Selvom Cho Yang-hos søn, Cho Won-tae – også sommetider kalder Walter Cho – har overtaget formandsposten, har der været spekuleret en del i, hvad al uroen ville betyde for Korean Air.

Vil beskytte aftale
Korean Air og Delta Air Lines begge er medlemmer af SkyTeam alliancen, og de to selskaber indgik sidste år en større joint venture-aftale, der blandt andet giver de to selskabers passagerer adgang til 80 asiatiske og 290 nordamerikanske destinationer.

Delta Air Lines og Korean Air deler udgifter og indtægter samt kordinerer trafikprogrammerne på flyvningerne mellem Asien og Nordamerika. Deltas aktiekøb kan meget vel ses som et træk, der skal beskytte den aftale. Og som en tillidserklæring til Walter Cho.

Delta Air Lines’ koncernchef, Ed Bastian, sagde på en konference i Seoul for en måned siden, at han havde ”stor tillid” til Walter Cho, og at de havde kendt hinanden i over 20 år.

Kontant tillid
Med køb af 4,3 procent af aktierne i Hanjin-KAL understøtter Delta Air Lines nu meget kontant den tillid – ligesom man får styrket sin mulighed for at beskytte samarbejdet og sine egne interesser.

Hanjin-KAL er den del af Hanjin Group, hvor Korean Air hører hjemme. Hanjin-KAL ejer cirka 30 procent af aktierne i Korean Air.

I forbindelse med aktiekøbet sagde Delta i øvrigt, at man har planer om at øge andelen til 10 procent over de kommende år, hvis man får myndighedernes godkendelse. Udover at beskytte egne interesser, giver investeringen i Korean Airs moderselskab også Delta en bedre mulighed for at øge sin tilstedeværelse i Asien i de kommende år.

 

Relaterede links

EasyJet og Delta bekræfter interesse i Alitalia

Delta indgår joint venture med lavprisflyselskab

SAS og Korean Air skal flyve asiatiske turister til Norge