Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank. (Foto: Sydbank | PR)

“Der er lagt op til et stort underskud igen”

Aktieanlysechef Jacob Pedersen fra Sydbank forventer et SAS-underskud før skat på op imod 1,7 milliarder kroner for første kvartal af regnskabsåret 2021/22. Kvartalsregnskabet offentliggøres på tirsdag.

Som forventet har omikronvarianten ikke gjort noget godt for SAS og andre flyselskaber gennem de seneste måneder, og i kombination med en ugunstig udvikling i valutakurserne er der lagt op til endnu et stort SAS-underskud, når selskabet den 22. februar præsenterer resultatet for perioden fra 1. november 2021 til 31. januar 2022, der omfatter de tre første måneder af regnskabsåret 2021/22.

Ved at skele til de seneste kvartalsrapporter fra konkurrenterne for fjerde kvartal af 2021, er der et kraftigt fingerpeg om, at resultatet fra SAS ikke bliver kønt.

“Der er lagt op til et stort underskud igen. Det er ikke unormalt i de svage vintermåneder, men trafikken har været klart under det ventede ved indgangen til kvartalet,” skriver Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, i et såkaldt aktieudsyn.

Minus på 1,7 milliarder kroner
Den svage trafikudvikling betyder, at Sydbank forventer trafikindtægter i kvartalet på 3,5 milliarder svenske kroner, hvilket er 700 millioner mindre end de 4,2 milliarder svenske kroner, der oprindeligt blevet forventet.

Herudover er den amerikanske dollar blevet styrket markant i forhold til svenske kroner, og det giver ifølge Jacob Pedersen en indtjeningsmodvind, der vil svare til omkring 800 millioner svenske kroner på finansposterne. 

Derfor imødeser Sydbank et kvartalsunderskud før skat på næsten 2,4 milliarder svenske kroner, eller hvad der svaret til 1,7 milliarder danske kroner.

Udelukker ikke kapitalforhøjelse
At der er udsigt til et større underskud er ikke overraskende, men i stedet vil der være fokus på, hvilke strategiske tiltag, som SAS vil implementere for at sikre konkurrencekraften.

“Vi ser frem til mere konkrete målsætninger i forhold til omkostningsbesparelser fra initiativerne. Et stort underskud i 1. kvartal 2021/22, som vi forventer, vil uvægerligt igen sætte spot på SAS’ uholdbare kapitalstruktur (med en bogført egenkapital, der nu kun består af hybridobligationer), selvom selskabet ikke er ultimativt presset på likviditeten her og nu,” skriver Jacob Pedersen.

Aktieanalysechefen nævner også muligheden for en kommende kapitalforhøjelse.

“Det er ikke sikkert – men bestemt heller ikke udelukket.”

 

Relaterede artikler:

Børstæsk til SAS-aktien

Analytiker: Omikron øger SAS-underskuddet

SAS-underskud på 4,7 milliarder kroner