Dobbelt op for Icelandair på New York

Som eneste nordiske luftfartsselskab flyver Icelandair fra i dag til både New York JFK-lufthavnen og samme bys Newark-lufthavn.

Icelandair kan tilsyneladende ikke få nok af Nordamerika. Anchorage i Alaska kom på det i forvejen fyldige rutekort i foråret og næste år åbner selskabet ruter til Vancouver og Edmonton i Canada.

Men nye destinationer gør det ikke alene. Også nye lufthavn i byer som selskabet allerede flyver til står på programmet for det nordiske luftfartsselskab, der har specialiseret sig i at forbinde Europa og USA ved hjælp af hurtige flyskift på halvvejen.

Således flyver Icelandair i dag for første gang fra Reykjaviks Keflavik Lufthavn til Newark Lufthavnen uden for New York. Dermed betjener selskabet nu begge ”The Big Apples” primære internationale lufthavne, John F. Kennedy og Newark. Og det er de ene om blandt de nordiske luftfartsselskaber. SAS benytter nemlig kun Newark Lufthavnen, mens Finnair og Norwegian har kastet deres kærlighed på JFK.

Til gengæld flyver SAS direkte fra København, Oslo og Stockholm. Norwegian flyver direkte fra Oslo og Stockholm. Næste år kommer København også med.

Tre daglige afgange
Newark-ruten vil blive fløjet fire gange om ugen og betyder, at Icelandair kan tilbyde 11 ugentlige flyvninger til New York i vinterperioden. Ruten til Newark holder dog en kort pause fra 11. januar til 24. februar. I sommermånederne har Icelandair op til tre daglige afgange til New York. To til JFK om morgenen og om eftermiddagen samt en eftermiddagsafgang til Newark.

Newark Lufthavnen er placeret i Bruce Springsteens hjemstat New Jersey vest for Manhattan, mens JFK-lufthavnen ligger på byens østlige side ud mod Atlanterhavet. Der kan derfor være fordele ved at vælge den ene frem for den anden alt afhængig af hvor man skal hen i millionbyen. Desuden kan det have betydning for dem, der skal flyve videre ud i USA. Newark er således trafikknudepunkt for United, mens American Airlines, Delta Air Lines og lavprisselskabet JetBlue har sine knudepunkter i JFK-lufthavnen.

For meget for borgmesteren
New York har rent faktisk ikke bare to men hele tre lufthavne med regelmæssig rutetrafik. Den tredje hedder LaGuardia og er opkaldt efter New Yorks borgmester fra 1934 til 1945, Fiorella La Guardia. Han beordrede lufthavnen bygget, da han på en flyvning med TWA til New York oplevede at lande i nabostaten New Jersey’s Newark Lufthavn.

Det var for meget for den karismatiske borgmester, der beordrede flyet til at lande i Floyd Bennett Field i Brooklyn i stedet. Kort tid efter vedtog byrådet i New York at anlægge La Guardia, der dog i starten ikke bar borgmesterens navn men hed Glenn H. Curtiss Airport efter luftfartspioneren Glenn Hammond Curtiss. Først efter Fiorella La Guardias død i 1947 blev lufthavnen opkaldt efter ham.

Icelandair har 10 nordamerikanske destinationer: New York (Newark og JFK),Boston, Washington D.C., Orlando, Minneapolis/St. Paul, Denver, Seattle, Anchorage i USA samt Halifax og Toronto i Canada.