Dreamlineren har været to gange i Norden

Det meget omtalte Boeing 787 Dreamliner-fly har indtil videre været på besøg i 44 lufthavne, men blot i seks lufthavne i Europa, hvor to af disse ligger i Norden. Der er totalt syv testfly, der indtil videre har haft over 3.700 timer i luften på omkring 1.350 flyvninger.

Den 15. december 2009 var en historisk dag for den amerikanske flyproducent. Det markerede dagen for den første flyvning med det nye langdistancefly Boeing 787 med tilnavnet Dreamliner.

Udover tilnavnet har det nye fly også fået øgenavnet “seven-late-seven“ med henvisning til de massive forsinkelser, der har ramt det prestigefyldte flyprojekt. Forsinkelserne har da også betydet, at Boeing Company siden 2009 netto har haft en negativ ordreindgang på 75 eksemplarer af langdistanceflyet, der nu er bestilt i 835 eksemplarer.

Men de seneste meldinger tyder på, at første fly snart kan være klar til levering. Japanske All Nippon Airways, der er “launch carrier“ har i hvert fald netop indledt træningen af piloter og øvrigt personale til det nye fly.

Indtil videre har Boeing Company foretaget mere end 1.350 flyvninger med Dreamlineren, hvilket er mere end 3.700 timer i luften for de syv testfly, der hditil har været benyttet. Alle flyene har opererer under flight nummer ZA001 til ZA006, mens det seneste testfly opererer som ZA102.

Første lufthavn der tog imod Dreamlineren var flyproducentens egen Boeing Field eller King County International, som den også hedder. Indtil videre har det nye fly været på besøg i 44 lufthavne, primært i USA.

Men seks gange har flyet været på besøg i lufthavne i Europa – heraf to gange i nordiske lufthavne. Den 31. august 2010 var 787´eren på besøg i Keflavik International Airport ved Rekjavik, mens norske Svalbard Airport (Longyearbyen) tog imod Dreamlineren den 8. september sidste år.

Herudover har Amsterdam-Schipol, Paris-Charles de Gaulle, irske Shannon Airport samt britiske Farnborough haft det nye fly i de respektive lufthavne. Farnborough-besøget var i forbindelse med det store internationale Airshow i sommeren 2010.

Det nye Dreamliner-fly vil blive produceret i to versioner, henholdsvis 787-8 og 787-9. Den første verson bliver indrettet til 234 passagerer i en tre-klasses konfiguration, mens 787-9 er en forlænget udgave, der vil have en kapacitet på mellem 250 og 290 passagerer i indretningen med tre klasser.

All Nippon Airways har bestilt 55 eksemplarer af det nye Dreamliner-fly og forventes at få første eksemplar leveret i løbet af efteråret. Andre større aftagere er Air Canada (37), Japan Air Lines (35), Etihad Airways (32) og Qatar Airways (30).

I Norden har Icelandair bestilt fire eksemplarer af 787-8 versionen, mens Norwegian har bestilt to eksemplarer via leasing-selskabet ILFC. Det norske lavprisflyselskab vil anvende Dreamlineren til selskabets lavprisruter til Bangkok og New York, der tidligst forventes lanceret i slutningen af 2012.