Dubai International Airport snart verdens næststørste

Fra november ventes Dubai International Airport at overtage pladsen som verdens næststørste lufthavn for internationale passagerer. Det viser beregninger foretaget af Centre for Asia Pacific Aviation (CAPA). Dermed overgår Dubai lufthavnene i både Frankfurt, Hong Kong og Paris.

Blot4 kilometer sydøst for Dubai, den største by i De Forenede Arabiske Emirater, ligger Dubai International Airport (DXB).Lufthavnen åbnede i 1960 og var den første lufthavn i verden, hvor underlaget på landingsbanen udelukkende bestod af stampet sand.

Siden da har lufthavnen gennemlevet en voldsom udvikling. Faktisk ventes Dubai International Airport fra november at overtage pladsen som verdens næststørste lufthavn, når man måler på internationale passagerer.

Det viser de seneste beregninger foretaget af Centre for Asia Pacific Aviation (CAPA).Dermed vil Dubai springe frem foran lufthavnene i både Frankfurt, Hong Kong og den franske Charles de Gaulle lufthavn i Paris.

Dubai er i øjeblikket verdens 4. største lufthavn målt på internationale passageri juli, hvor Dubai præsterede en fremgang på 9,7 % til 4,7 millioner passagerer.

Foreløbig har Dubai haft 29,3 millioner passagerer i 2011, og i lufthavnen venterat nå op på en årlig gennemstrømning på 50 millioner passagerer i løbet af 2011.

Officielt håber Dubai på at bliver verdens nummer 3 blandt internationale passagerer i år, men en analyse foretaget af CAPA af den kommende vinterfartplan ud af Dubai, viser, at den mellemøstlige lufthavn vokser så kraftigt, at man i stedet vil indtage andenpladsen.

Ifølge analysen vil luftfartsselskaberne der flyver ud af Dubai i den kommende sæson udbyde 1,3 millioner sæder hver uge og det skulle sikre andenpladsen.

Dubai har fordele frem for de store lufthavne i både London og Hong Kong, der begge kæmper med kapacitetsbegrænsinger.

Hartsfield-Jackson Atlanta er stadig størst

Indregner man ikke blot den internationale trafik, men ogsåindenrigspassagerer er Dubai dog ikke så stor som Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport i Atlanta eller Beijing Capital International Airport. Den amerikanske lufthavn havde således over 83 millioner passagerer i 2010 og var dermed verdens største.

Men også den placering jagter Dubai Airports med enambitiøs plan om at fordoble antallet af passagerer til 98,5 millioner rejsende i 2020. Det vil gøre Dubai Airports til verdens største målt på samlede antal passagerer.

Dubai er ekstremt godt placeret til at drage fordel af væksten fra øget liberalisering, stigninger i BNP og øget velstand hos indbyggerne i en række “emerging markets“. Lufthavnener således blototte timer fra to tredjedele af verdens samlede befolkning og ligger lige ved de to mest dynamiske markeder i verden i form afIndien og Kina.