Air Canadas hovedkontor i Montreal, Quebec. (Foto: P199 | CC 4.0)

Dummebøde på 30 millioner kroner til Air Canada

Air Canada er blevet idømt en historisk stor bøde, da flyselskabet har været for længe om at tilbagebetale refusion til tusindvis af amerikanske kunder. Selskabet undgår dog at betale hele beløbet.

Nu sætter det amerikanske transportministerium – U.S. Department of Transportation (DOT) – tommelskruerne på Air Canada, da det canadiske flyselskab har været alt for længe om at få udbetalt refusion til de passagerer, der blev ramt af aflysninger eller ændringer på en rejse, der gik ind eller ud af USA. 

Air Canadas nølen med tilbagebetalingen ender nu med at koste selskabet en bøde på 30 millioner kroner. Bøden skriver sig ind i historien, da det er den største, som DOTs kontor for forbrugerbeskyttelse i luftfarten (OACP) har idømt et flyselskab. 

Beløb kunne have været langt højere
På trods af, at bøden til Air Canada er historisk stor, så kunne den have været langt større. I alt har DOT modtaget flere end 6.000 klager fra rejsende, der manglede refusion for deres rejser enten til eller fra USA med Air Canada. Det fortæller View from the Wing

Da ministeriets ansatte gik de tusindvis af klager igennem, så fandt medarbejderne i alt 5.110 lovovertrædelser. Ministeriets udspil var, at hver lovovertrædelse skulle takseres med en bøde på 5000 amerikanske dollars. Svarende til næsten 33.000 danske kroner. 

På baggrund af det regnestykke, så lagde det amerikanske transportministerium op til, at man fra ministeriets side ville idømme Air Canada en bøde på 25,5 millioner amerikanske dollars (168,3 millioner kroner). Det udspil fik dog flyselskabet til forhandlingsbordet. 

Slipper billigere
Forhandlingerne mellem de to parter resulterede i, at de nu er nået frem til en aftale – et såkaldt settlement – der betyder, at Air Canada slipper med en bøde på “blot” 4,6 millioner amerikanske dollars. Det svarer til 30 millioner kroner. 

Flyselskabet skal dog ikke hoste op med hele beløbet. Air Canada får rabat på 2,5 millioner amerikanske dollars (16,5 millioner danske kroner), fordi selskabet allerede har tilbagebetalt kunder et tilsvarende beløb i refusion. 

Regnestykket resulterer i, at Air Canada ender med at skulle betale en bøde på to millioner amerikanske dollars, hvilket svarer til 13,2 millioner kroner. At flyselskabet accepterer og betaler bøden, betyder, at sagen med de amerikanske kunder derefter er afsluttet. 

Meldt til Københavns Politi
Sådan ser virkeligheden dog ikke ud for flere flyselskaber, der opererer i Danmark. SAS og 10 andre flyselskaber har i snart et år haft en verserende sag hos Københavns Politi om netop for langsomt tilbagebetalt refusion.

De 11 flyselskaber blev anmeldt til politiet af Trafikstyrelsen i december sidste år, da de ikke havde efterlevet et påbud om at tilbagebetale kunderne inden for en fastsat frist.

En medarbejder ved anklagemyndigheden for Københavns Politi fortalte tidligere på måneden til CHECK-IN.dk, at arbejdet har trukket ud. Det betyder, at det muligvis først bliver i 2022, at der falder afgørelse i sagen mod flyselskaberne, der også kan risikere at blive straffet med bøder. 

 

Relaterede artikler:

Tidligst bøder til flyselskaber i 2022

Air Canada vender tilbage på nordiske ruter

Ryanair straffer ”chargeback”-passagerer