Luftfoto af airside-området i Schiphol Airport (Foto: Schiphol Group)

Dyrere brændstof og lønninger bremser vækst

Ifølge IATA vil den stærke passagervækst fortætte i 2018, men på grund af dyrere brændstof og højere lønninger stigningerne være mindre end i 2017.

Den verdensomspændende passagertrafik steg med 7,6 procent i 2017 og overgik dermed den gennemsnitlige vækst for de seneste 10 år, som var 5,5 procent. Det skete på grund af forbedret global økonomi og lavere billetpriser, hedder det i IATAs Air Passenger Market Analysis, der netop er udgivet.

Den samlede globale kapacitet steg i årets løb med 6,3 procent, hvilket førte til en gennemsnitlig load factor på 81,4 procent – en vækst på 0,9 procentpoint.

IATAs forventninger til passagertrafikken i 2018 er fortsat vækst over gennemsnittet for de seneste 10 år, men ikke desto mindre en smule lavere end i 2017. “Det skyldes hovedsageligt stigende omkostninger hos flyselskaberne til brændstof, men også til stigende lønninger i visse lande. Det vil gøre det umuligt for selskaberne at skabe en tilsvarende efterspørgsel med lavere billetpriser i 2018, end dem vi har set de seneste år”, siger IATAs seniorøkonom David Oxley.

Størst vækst i Asien
Den internationale passagertrafik voksede i alle regioner verden over og for første gang siden 1994 med flyselskaberne fra Asien og Stillehavet i spidsen. Her var væksten i den international trafik 9,4 procent i 2017 på grund af solid økonomisk vækst i området og af et udvidet udvalg af nye flyruter. Kapaciteten i denne region steg med 7,9 procent og den regionale load factor steg med 1,1 procentpoint til 79,6 procent.

Sydamerika havde sin største vækst siden 2011 med 9,3 procent i 2017. Kapaciteten steg med 8,0 procent og den regionale load factor med 1.0 procentpoint til 82,1 procent

De europæiske flyselskaber havde en samlet vækst på 8,2 procent med baggrund i stærke økonomisk betingelser i regionen, lyder det fra IATA. Kapaciteten steg med 6,1 procent og load factor med 1,6 procentpoint til 84,4 procent, hvilket var det højeste i alle regioner.

Lavere vækst i Nordamerika
De afrikanske flyselskaber havde en vækst på 7,5 procent i 2017, ikke mindst fordi økonomien i Nigeria blev forbedret på grund af voksende oliepriser. Den internationale passagertrafik i Nordamerika steg med sin største vækst siden 2011 til 4,8 procent i 2017, som blev ramt af betydelige problemer med voldsomme storme og til nogen grad af begrænsninger i immigration og sikkerhedsbestemmelser i årets løb.

Væksten for de mellemøstlige flyselskaber blev 6,6 procent i 2017, mens den var 11,5 procent i 2016. Især ruterne til USA blev hårdt ramt på grund af de begrænsninger, der blev indført af den nye administration.

Relaterede artikler:

IATA advarer om for høje lufthavnsafgifter

IATA i fælles kamp med SAS i Danmark og Sverige

IATA: Fordobling i antallet af flyrejsende