EasyJet-fly ved Go-fingeren i København Lufthavn (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

EasyJet lukker rute fra København til Stansted

EasyJet vil fra begyndelsen af november ikke længere flyve til London-Stansted lufthavnen fra København. Det kan åbne op for, at Ryanair flytter sin London-rute fra Luton til Stansted.

Konkurrencen på lavprisruterne mellem København og London er benhård. Det er især Ryanair og easyJet, der kæmper et gigantisk slag på ruten fra CPH til Luton Airport, der ligger omkring 50 kilometer nordvest for London.

EasyJet indgik i begyndelsen af 2014 en større aftale med Luton Airport, hvorfor alle Stansted-flyvningerne fra København blev flyttet fra Stansted til Luton fra vintertrafikprogrammets begyndelse i november måned sidste år.

Tilbage var blot to ugentlige easyjet-afgange til Stansted, hvilket angiveligt skulle forhindre Ryanair i at kunne etablere sig i Københavns Lufthavn med en ruteopstartsrabat til Stansted, der er det irske lavprisflyselskabs største base. Opstartsrabatterne kan nemlig kun ydes på uservicerede ruter.

I stedet valgte Ryanair at etablere sig på København-Luton i knivskarp konkurrence med easyJet. Men fra den 3. november i år trækker easyJet sig fra Stansted-ruten, og det kan åbne muligheder for Ryanair, der således kan overflytte sine CPH-flyvninger fra Luton til Stansted og dermed opnå opstartsrabat på den rute i Københavns Lufthavn.

Op imod 2,4 mio. London-passagerer i 2015
Ryanair fløj første gang fra CPH til London-Luton den 26. marts med to daglige afgange. Fra den 2. september udvides til tre daglige afgange, og når vintertrafikprogrammet træder i kraft vil Ryanair flyve fire gange dagligt til Luton. Det svarer til 56 ugentlige flyvninger mellem København og London og en årlig udbudt kapacitet på flere end 500.000 flysæder.

EasyJet vil i det kommende vintertrafikprogram tilbyde 50 ugentlige flyvninger på København-Luton ruten samt 48 flyvninger på ruten til Gatwick. Dermed bliver der udbudt omkring 850.000 sæder årligt til og fra London med easyJet.

Den markante konkurrence mellem easyJet og Ryanair på London-ruterne har allerede afspejlet sig i trafiktallene. I april måned var der 36.418 passagerer på ruterne mellem København og lavprislufthavnene i Luton og Stansted. I samme måned året før var der blot 15.508 passagerer til Stansted. Antallet af lavprispassagerer er således mere end fordoblet.

Herudover har der også været vækst på Norwegian og easyJets ruter fra København til London-Gatwick, der er gået fra 60.806 passagerer i april sidste år til 66.055 i år. Det svarer til en stigning på næsten ni procent.

Med 1,9 mio. rejsende mellem København og London i 2014, er der udsigt til rekordår i 2015, hvor op imod 2,4 mio. London-passagerer forventes at rejse gennem terminalerne i CPH.