EasyJet må opgive Rom-rute til CPH

Fra april måned næste år lukker easyJet selskabets base i Rom-Fiumicino lufthavnen. Dermed vil det britiske lavprisflyselskab ikke længere flyve fra den italienske hovedstad til København.

I modsætning til Ryanair, der har etableret en base i Københavns Lufthavn, flyver easyJet til CPH fra baser ude i Europa. Det er således tilfældet med flyvningerne mellem København og Rom-Fiumicino, hvor flyene kommer fra basen i Rom.

Det er dog ikke længere rentabelt for easyJet at have selskabets fly baseret i den italienske hovedstadslufthavn, hvorfor basen lukkes i april måned næste år. Dermed lukker ruten fra Rom til København, da der ikke er grundlag for en operation, da der ikke er baser i hverken Rom eller København.

I sommerhalvåret flyver easyJet dagligt mellem Rom og København, mens der i det kommende vintertrafikprogram er lagt fire ugentlige afgange til salg.

EasyJet har gennem længere tid haft en dårligere forretning på Rom-basen end forventet. Lufthavnsafgifterne er ifølge flyselskabet blevet fordoblet siden 2012, og der er udsigt til flere stigninger, der er større end prisudviklingen. Herudover er easyJet tilsyneladende også utilfredse med lufthavnen, der generelt giver dårlige passager-oplevelser.

At easyJet flytter otte basefly væk fra lufthavnen hænger dog også sammen med, at der er stigende konkurrence fra Alitalia, Vueling og Ryanair.

Mulighed for nye ruter til CPH
EasyJet vil i stedet flytte baseflyene til andre lufthavne i Italien, Således får de eksisterende baser i Milano-Malpensa og Napoli tilført henholdsvis tre og et nyt basefly.

Samtidig åbner easyJet en base i Venedig-Marco Polo Lufthavn med fire fly samt i Barcelona El Prat med tre fly.

Der kunne således åbne sig en mulighed for, at København får en easyJet-rute til Barcelona eller Venedig, hvilket det britiske flyselskab dog ikke er i stand til at bekræfte endnu.

“Italien er et nøglemarked for easyJet, og vores planer for 2016 vil øge tilstedeværelsen i Milano, Napoli og Venedig, hvor der er muligheder for holdbar og profitabel vækst på lang sigt, mens vi stadig kan sikre, at Rom-Fiumicino forbindes med Europa på en måde, der bedst afspejler efterspørgslen,“ siger easyJet´s koncernchef Carolyn McCall i en pressemeddelelse.

Ryanair indsætter stor kapacitet
Selvom easyJet trækker Rom-ruten væk fra København, er der stadig tilstrækkelig kapacitet blandt de fire flyselskaber, der forbinder de to europæiske hovedstæder.

SAS flyver fra København dagligt i vintertrafikprogrammet og ni gange ugentligt om sommeren. Norwegian har 13 ugentlige afgange fra CPH i sommertrafikprogrammet mod seks om vinteren. Alitalia har en noget mindre kapacitet med fire ugentlige afgange om vinteren, og seks ugentlige om sommeren.

Alle tre selskaber flyver til Fiumicino-lufthavnen, mens Ryanair rykker ind den 2. september med to daglige flyvninger mellem København og Ciampino-lufthavnen i Rom, hvilket udvider kapaciteten betydeligt.

Fiumicino Lufthavn ligger 26 kilometer sydvest for Rom, og Ciampino ligger 16 kilometer sydøst for bycentrum i den italienske hovedstad.