En Airbus A319-100 fra det britiske lavprisflyselskab easyJet. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

EasyJet profiterer af udfordringer hos konkurrenter

Svære tider for easyJets konkurrenter betyder, at det britiske lavprisflyselskab forventer et overskud på op til 3,6 milliarder kroner i regnskabsåret 2018/19.

EasyJet har leveret en god præstation i regnskabsårets fjerde kvartal, der efter britisk praksis udløb den 30. september.

Selskabet har haft en robust efterspørgsel fra kunderne, og der er blevet lanceret flere initiativer, der genererer betydeligt flere indtægter i salget af både billetter og tillægsydelser. Herudover rapporterer easyJet om en stærk præstation i at reducere omkostninger på trods af svære arbejdsbetingelser i fjerde kvartal.

For hele regnskabsåret 2018/19 forventer easyJet at levere et overskud før skat, der vil ligge i den øverste halvdel af tidligere udmeldinger om resultatforventninger. Det er en positiv udvikling for easyJet, der tidligere på årets rapporterede om et halvårsunderskud på hele 2,3 milliarder kroner.

”På trods af udfordrende markedsforhold har EasyJet fortsat med at præstere i tråd med forventningerne. Som et resultat af vores selvhjælps-initiativer og den øgede efterspørgsel på grund af driftsforstyrrelser hos British Airways og Ryanair, forventer vi at få et overskud før skat for hele regnskabsåret på mellem 420 millioner og 430 millioner pund (mellem 3,5 og 3,6 milliarder kroner, red.),” siger Johan Lundgren, koncernchef i easyJet.

Belægningsgrad faldt
Passagertallet steg med 8,6 procent til 96 millioner i det nu forgangne regnskabsår, hvilket skete på baggrund af en kapacitetsforøgelse på 10,3 procent til 105 millioner sæder. Belægningsgraden for hele året faldt med 1,4 procentpoint til 91,5 procent.

Den totale omsætning per sæde faldt med cirka 2,7 procent for hele regnskabsåret, mens den totale omsætning per sæde – mod forventning – steg med cirka 0,8 procent i det sidste halvår. Dette skyldes blandt andet en øget efterspørgsel på flybilletter på grund af strejker hos konkurrenterne British Airways og Ryanair.

Driften i regnskabsårets fjerde kvartal blev især udfordret af storme over hele Europa og tekniske problemer i London Gatwick Airport, lyder det fra easyJet.

EasyJet forventer, at de samlede brændstofomkostninger for regnskabsåret 2018/19 vil være cirka 1,42 milliarder pund, eller hvad der svarer til 11,8 milliarder kroner.

Salget af billetter i første kvartal af regnskabsåret 2019/20 forventes at ligge på niveau med sidste år, og den forventede kapacitetsforøgelse for hele året vil være i flyselskabets nedre ende historisk set. Kapacitetsvæksten i første kvartal er pt. på omkring to procent. EasyJet vil give mere detaljerede forventninger til det nye regnskabsår i forbindelse med 2018/19-resultatfremlægningen tirsdag den 19. november.

 

Relaterede artikler:

Analytikere: easyJet et opkøbsmål efter Brexit

Halvårsunderskud på 2,3 mia. kroner hos easyJet

Dronehændelse kostede easyJet 15 millioner pund