Egyptair må udleje 25 fly

Det kriseramte egyptiske luftfartsselskab Egyptair vil udleje op imod 25 af selskabets 70 fly for at sikre livsnødvendige indtægter efter et kæmpemæssigt passagertab som følge af de seneste ugers uroligheder i landet.

Efter urolighederne i Egypten står luftfartsselskabet Egyptair tilbage i en noget vingeskudt tilstand.

Opstanden mod Hosni Mubaraks styre betød, at op imod 200.000 turister måtte forlade landet i hast. Og det vil tage lang tid at genopbygge den strøm af fritids- og forretningsrejsende, som var til Egypten før optøjerne brød ud i januar måned.

Det har i særdeleshed ramt Egyptair, der ifølge Associated Press vil udleje op til 25 af selskabets nyeste fly for at afbøde de værste effekter af den økonomiske krise, som selskabet naturligt er blevet kastet ud i.

Det svarer til 35 procent af den samlede flåde, der består af 70 fly, hvoraf 28 er fra Airbus, 26 fra Boeing, 12 fra Embraer og 4 fly er rene fragtfly.

Ifølge forlydender skulle det være Egyptair´s nye Boeing 777-300ER jetfly, som selskabet ønsker at udleje. Men også fly af typen Airbus A340, Airbus A330, Boeing 777-200ER og Boeing 737-800 kan komme på tale. Egyptair har endvidere tilbudt kollegerne i Star Alliance, at flyene kan lejes med personale.

Egyptair´s bestyrelsesformand Hussein Massoud fortæller, at selskabet har været nødsaget til at sætte 40 procent af flåden på jorden, siden urolighederne begyndte. I øjeblikket mister selskabet omkring 80 procent af de budgetterede indtægter, hvilket selvsagt har bragtdet egyptiske luftfartsselskab i en desperat situation.

Formentlig vil Egyptair udleje de nævnte fly på fordelagtige betingelser, hvorfor mange luftfartsselskaber, der måtte mangle kapacitet på langdistancefly muligvis kunne være interesseret. Norwegian venter på nye Boeing 787 Dreamliner-fly for at kunne begynde satsningen til Bangkok og New York, mens SAS venter på en Airbus A340-300 for at kunne genetablere ruten fra København til Shanghai. Så måske kunne et af de overskydende Egyptair være potentielt til det skandinaviske marked.

Fredag den 27. februar forventes Egyptair at genoptage flyvningerne mellem Cairo og København.

Foto: Egyptair´s nye Boeing 777-300ER fly skal formentlig lejes ud for at sikre livsnødvendige indtægter til det kriseramte luftfartsselskab.