Ejere trækker 400 mio. ud af CPH

Et godt halvårsregnskab betyder, at Københavns Lufthavne udbetaler et ekstraordinært udbytte på knap 400 mio. kroner til sine aktionærer. En ekstraordinær udbetaling har været fast tradition siden en australsk kapitalfond købte aktiemajoriteten i lufthavnen.

395,1 mio. kroner. Så mange penge får aktionærerne i Københavns Lufthavne A/S udbetalt den 20. august som en sensommergave. Det har lufthavnens bestyrelse besluttet.

Den australske kapitalfond Macquarie ejer sammen med den canadiske pensionskasse Ontario Teachers’ Pension Plan 57,7 procent af lufthavnen og sidder dermed på kontrollen med selskabet. Det er således suverænt deres beslutning, at der skal udbetales udbytte. De to udenlandske ejere får til sammen et udbytte på 228 mio. kroner.

Men også finansminister Bjarne Corydon har grund til at smile. Den danske stat ejer fortsat 39,2 procent af aktierne men har ingen direkte indflydelse på de beslutninger, som bestyrelsen træffer. Corydon har derfor ikke indflydelse på om der overhovedet skal udbetales udbytte og hvor stort det skal være. Derfor kan Corydon da også blot sige pænt tak for de 154,9 mio. kroner, som bliver tilsendt ham på en check senere på måneden.

Endelig får en række mindre danske og udenlandske aktionærer til sammen udbetalt 12,2 mio. kroner i ekstraordinært udbytte.

Traditionen med at udbetale et ekstraordinært udbytte i halen på halvårsregnskaberne blev grundlagt i 2007, et år efter at Macquarie blev hovedaktionær i Københavns Lufthavne A/S. Dermed får ejerne ikke kun udbytte af deres investering én gang om året. Det betyder, at pengene nemmere kan bruges til at investere i andre virksomheder.