Eksperter: Manglende omtanke og dårlige vaner bag ‘rejsefrådseri’

Flere eksperter som NORDJYSKE Stiftstidende har talt med angiver manglende omtanke eller dårlige vaner som årsag til, at det har været relativt let for medierne af finde sager om såkaldt “rejsefrådseri“ i det offentlige.

De lærde er enige. Politikere og embedsmænd, der rejser på vegne af Staten bør tænke sig bedre om, når der bestilles rejser. Dårlige vaner og manglende omtanke har ifølge eksperter i forvaltningsret været årsag til, at medierne har kunnet afdække mange sager, hvor der angiveligt er brugt flere penge på rejser end reglerne foreskriver.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende, derhar talt medtre såkaldte eksperter om emnet. Eksperterne er professor Claus Haagen Jensen fra CBS, Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet samt Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Aalborg Universitet.

Kritikken af de offentlige rejsevaner kommer efter at TV2 Nyhederne for nyligt dokumeterede, at Forsvarskommissionen havde brugt 820.000 kr. til flybilletter til kommissionens studierejse til USA i 2008, hvor de fleste deltagere rejste på Business Class. Også en nylig sag om rejseudgifterne i Danmarks Nationalbank har sat fokus på tjenesterejser i det offentlige.

“Det er svært at lave motivanalyser, men mit gæt er, at der er nogen, der ikke tænker sig ordenligt om. De glemmer at tjekke, hvad reglerne og vilkårene er, og træffer en hurtig beslutning om, at det er fornuftigt og hensigtsmæssigt i den pågældende situation uden at være opmærksomme på, at man som grundregel skal bruge offentlige penge bedst muligt og mest effektivt,“ siger professor Bent Greve til NORDJYSKE.

Der er dog eksempler på, at der af og til kan være gode forklaringer på, at der ikke nødvendigvis vælges en billet på økonomiklasse. Der har været situationer, hvor økonomiklassebilletter har været udsolgt eller at medarbejderes fysiske størrelse har betydet, at en plads i flyetmed mere benplads har været på tale.

“Problemet opstår, når man mere systematisk bruger de dyreste billetter til tidspunkter, hvor man i virkeligheden kunne finde billigere billetter ved planlægning og søgning på nettet. Så er det ikke i overensstemmelse med reglerne,“mener Bent Greve.

Når Folketingets medlemmer er på rejse skal der i henhold til Folketingets rejseregler lægges vægt på, hvad der i den konkrete situation er mest økonomisk og hensigtsmæssigt. Folketingets formand rejser dog som udgangspunkt på Business Class. Det samme gøre præsidiets medlemmer.

I regeringen rejser ministrene som udganspunkt på Business Clas. Det sker i henhold til Statsministeriets vejledning om ministerens udgifter. Herudover er det også udfra et ønske om at tage hensyn til fleksibilitet, tidsforskelle, muligheden for at arbejde uforstyrret undervejs samt hensynet til de forpligtelser og opgaver, som ministeren måtte have før afrejse og efter ankomsten.

Staten valgte i foråret 2009 Carlson Wagonlit Travel som fast rejseleverandør af statens rejser efter et fællesstatsligt udbud håndteret af Økonomistyrelsen efter opdrag fra Finansministeriet. Ved samme lejlighed blev der udarbejdet en ny rejsepolitik, der skulle gælde for alle forvaltningsenheder og ministerier.

Link:
Folketingets rejseregler – revideret 24. februar 2010

Statsministeriet – vejledning om ministerens udgifter – 10. juni 2008