Sådan vil det kommende elektriske easyJet-fly måske se ud.

Elektriske fly mellem London og Amsterdam

EasyJet satser på i løbet af 10 år at kunne introducere eldrevne fly på ruten mellem London og Amsterdam.

Om mindre end 10 år vil passagerer måske kunne flyve med et elektrisk drevet fly, når de rejser mellem London og Amsterdam. Det er i hvert fald ambitionen hos Europas næststørste lavprisselskab easyJet.

EesyJet indledte sidste år et samarbejde med det amerikanske firma Wright Electric om at bygge batteridrevne fly til flyvninger på mindre end to timer inden 2027, og easyJet ser London-Amsterdam ruten som en ideel rute at indlede de elektriske flyvninger på.

”De teknologiske fremskridt inden for elektrisk flyvning virkelig spændende, og det går hurtigt,” siger easyJets koncernchef Johan Lundgren.

”Rækkevidden for det eldrevne fly er omkring 500 kilometer, hvilket inden for vores nuværende ruteportefølje betyder, at en rute som Amsterdam til London kunne blive den første elektriske rute. Da det for øjeblikket er Europas næstmest travle rute, ville det kunne give betydelige reduktioner i støj og CO2-emissioner,” siger Johan Lundgren.

Hybridfly med ni sæder fra næste år
Wright Electric samarbejder i øjeblikket med den spanske Axter Aerospace om at konvertere et eksisterende turbopropfly til et hybridfly med både en konventionel motor og en elektrisk motor. Det nye hybridfly får plads til ni passagerer og skal efter planen allerede være klar til tests allerede i 2019.

Axter Aerospace flyver allerede med et to-sæders hybridfly med navnet AX-40S, og det kommende ni-sæders fly vil have fire gange så stor motorkraft som to-sæders flyet. Næste skridt i udviklingen vil være et 50-sæders fly, mens det ultimative mål for de to virksomheder er et elektrisk drevet fly med 186 sæder. Det svarer til antallet af sæder på en række af easyJets nuværende Airbus A320-fly.

”Elektrisk flyvning er ved at blive en realitet, og vi kan nu forudse en fremtid, der ikke udelukkende afhænger af jetbrændstof,” siger Johan Lundgren.

Mindre støj og billigere i drift
Wright Electric forudser, at elektriske fly vil være op til 50 procent mindre støjende og 10 procent billigere for flyselskaber at købe og drive sammenlignet med traditionelle flytyper.

Wright Electric går om kort tid i gang med at teste kombinationen af en konventionel Pratt & Whitney PT6A turboprop-motor og en elektrisk motor på en prøvestand i USA. Herefter skal der gennemføres test med simulerede flyvninger, inden der kan gennemføres rigtige testflyvninger i luften med det kommende hybridfly.

 

Relaterede artikler:

Første elektriske flyvning i Norge

Luftfarten: Klimaafgift på flyrejser løser intet

Norge er i front med biojet-brændstof og elektriske fly