I fremtiden skal de ansatte hos Emirates være en større støtte for de personer med autisme, der går ombord på selskabets fly. Det skal specialtræning og flere nye tiltag bidrage til.
I øjeblikket er 30.000 ansatte hos Emirates tilbage på skolebænken for en stund, da de er i færd med at modtage træning i, hvordan de bedre kan yde støtte for passagerer med autisme og andre sensoriske behov.
Flyselskabet oplyser, at når der er bundet sløjfe på det forløb, vil Emirates blive verdens første ’Autism Certified Airline’. Den titel tildeles af International Board of Credentialing and Continuing Education Standards (IBCCES).
IBCCES beskæftiger sig med at gøre virksomheder og organisationer klogere på, hvordan man bedst muligt hjælper personer med blandt andet autisme og andre diagnoser. Det foregår ved brug af trænings- og certificeringsprogrammer.
Flere ville rejse
Siden april sidste år har Emirates’ check-in faciliteter i Dubai International Airport (DXB) været certificeret som ’Certified Autism Center’, og helt overordnet har Dubai et mål om, at man ønsker at opnå status som ’Certified Autism Destination’.
I tillæg til at bidrage til at opfylde denne ambition fremhæver Emirates også en undersøgelse, der er blevet udført på vegne af netop IBCCES
Den viser, at 78 procent af de adspurgte familier, hvor medlemmer har autisme, tøver med at rejse eller besøge nye steder, og at 94 procent af respondenterne ville tage på flere ferier, hvis de kunne være sikre på, at personalet er trænet i og certificeret til at håndtere autisme.
Tager yderligere initiativer i år
Emirates’ første tiltag i en større indsats er, at personalet med kundekontakt nu modtager den nye træning. Det forløb bygger videre på en introduktion til autisme og usynlige behov, som 23.000 af selskabets ansatte gennemførte i 2023.
I løbet af 2025 vil flyselskabet lancere ’sensoriske guider’. Det er digitale hjælpemidler, der giver passagererne mulighed for at få indblik i de forskellige miljøer, som de vil møde under rejsen, og hjælper dem med at vælge de muligheder, der bedst passer til deres behov og præferencer.
Emirates vil derudover også introducere sensoriske produkter, der er tilpasset personer med neurodiversitet. Det vil være fidget-legetøj og andre hjælpemidler, der kan hjælpe med at forbedre fokus, reducere selvstimulerende adfærd samt mindske stress ombord på flyvningerne.
Synes godt om tiltag
Flyentusiasten Martin Pedersen er diagnosticeret med Aspergers syndrom. Det er en relativ mild form for autisme, og han fortæller til Check-in.dk, at tiltaget fra Emirates i hans optik er kærkomment.
”Jeg synes godt om det. Det er meget godt træk at gøre det, fordi mange har den diagnose efterhånden. Jeg kender det også fra Danmark, hvor man har fået Solsikkesnoren i danske lufthavne. Den signalerer, at man har et ikke synligt handicap.”
Pedersen er en garvet luftfartsentusiast, der i perioder har rejst op til 11 gange om året, og titlen som ’Autism Certified Airline’ ville tale for at købe en billet hos flyselskabet.
”Hvis jeg skulle langt væk, kunne det godt få mig til at vælge Emirates. Jeg går efter, hvor godt man bliver behandlet, og de udenlandske selskaber bliver ikke generet af, at man har en diagnose.”
Emirates flyver mellem Københavns Lufthavn og Dubai International Airport syv gange om ugen. Selskabet fik for nyligt opmærksomhed, da man i begyndelsen af året atter indsatte et Airbus A380-fly på ruten. Det store fly havde ellers været væk i fem år som følge af COVID-19-pandemien.
Relaterede artikler:
Endnu et rekordregnskab fra Emirates