‘En god dag for Aarhus Lufthavn’

På en ekstraordinær generalforsamling besluttede ejerkommunerne bag Aarhus Lufthavn, at borgmestrene fremover skal være repræsenteret i bestyrelsen. ‘En god dag for Aarhus Lufthavn’, hedder det fra lufthavnens direktør.

Borgmestrene i de fem kommuner, der i fællesskab ejer aktieselskabet Aarhus Lufthavn, kommer i fremtiden tættere på lufthavnen og dens drift. På en ekstraordinær generalforsamling onsdag formiddag besluttede ejerkommunerne nemlig, at det fremover skal være de respektive borgmestre, der skal sidde i bestyrelsen for den østjyske lufthavn.

Formandsposten vil dog blive givet til en af de tre repræsentanter for erhvervslivet, der sidder i bestyrelsen. Dermed bliver strukturen i Aarhus Lufthavns bestyrelse af samme karakter, som man kender det fra Billund Lufthavn, hvor borgmestrene fra ejerkommunerne også er repræsenteret i bestyrelsen med en erhvervsmand som formand.

“Det er en god dag for Aarhus Lufthavn. Ejerskabet har taget handsken op og viser med den nye bestyrelse, at man mener det alvorligt. Det bliver nu sat handling bag ordene, og vi får opgraderet den politiske tyngde,“ siger lufthavnsdirektør Peter Høgsberg til CHECK-IN.dk.

Beslutningen om at lade borgmestrene indtræde i bestyrelsen, hvilket vil ske på den kommende generalforsamling tirsdag den 6. maj, betyder samtidig et farvel til bestyrelsesformand Ango Winther, der i sin egenskab af byrådsmedlem har repræsenteret Aarhus Kommune i bestyrelsen.

Han er blevet offer for en model, der skal være med til at sikre fremtiden for Aarhus Lufthavn. Der har således ikke været kritik af hans arbejde for lufthavnen, hvilket også understreges af lufthavnens direktør.

”Vi skal huske at takke den afgående bestyrelse for, at de har gjort det muligt at nå hen til det punkt, hvor man kan tage en beslutning om at indsætte borgmestrene,“ understreger Peter Høgsberg, der har været vidne til, at bestyrelsesformanden har været en slags buffer i forhold til debatten omkring lufthavnens fremtid.

Mulig “joker“ som bestyrelsesformand
Allerede nu er der gang i spekulationerne i forhold til, hvem der vil blive udpeget som ny bestyrelsesformand for Aarhus Lufthavn.

I dag har tre repræsentanter fra erhvervslivet sæde i bestyrelsen. Der er tale om finansdirektør Jan Nordstrøm fra Danish Crown, direktør Kim V. Boyter fra Pressalit samt Torben Boldsen, der er formand for Randers Regnskov.

Kim V. Boyter har allerede meddelt, at han forlader bestyrelsen i Aarhus Lufthavn ved den kommende generalforsamling i næste uge. Dermed skal hovedaktionæren Aarhus Kommune udpege en ny repræsentant til bestyrelsen, og det kan meget vel blive den nye formand.

Hvis det nye bestyrelsesmedlem ikke bliver formand, vil Jan Nordstrøm efter al sandsynlighed være et godt bud på en ny bestyrelsesformand.

Fastholde og styrke forbindelse til København
I forbindelse med den ekstraordinære generalforsamling har borgmesteren i Aarhus udsendt en pressemeddelse, hvordi der forklares om fremtiden for Aarhus Lufthavn.

“Ejerkommunerne opfordrer bestyrelsen for Aarhus Lufthavn til snarest muligt at få udarbejdet et udviklingsscenarie for Aarhus Lufthavn i et 10-15 års perspektiv, hvor en hyppig forbindelse til København skal være et afgørende element,“ udtaler borgmester Jacob Bundsgaard (S).

En hyppig forbindelse til København har Aarhus Lufthavn haft siden 1944, og det synes der ikke umiddelbart at være noget visionært i. Derimod har debatten omkring en ny lufthavn til Aarhus handlet om en styrkelse af udenrigstrafikken, men det nævnes ikke i pressemeddelelsen, hvilket umiddelbart kunne type på et nedsat ambitionsniveau fremadrettet.

“Det er vigtigt for os i Østjylland at have en ordentlig flyforbindelse til København, og dermed ikke sagt, at vi ikke skal have flyforbindelser til andre byer. Ambitionsniveauet er ikke gået ned,“ understreger lufthavnsdirektøren.