Airbus A330-200-fly fra Air Serbia. (Foto: Air Serbia | PR)

Endnu et europæisk flyselskab er åben for opkøb

Europæisk luftfart er fragmenteret, og konkurrencen er hård. De senere år har flere store spillere købt sig ind i mindre, og nu melder atter et flyselskab sig på banen, hvis tilbuddet er rigtigt.

Sidste år blev Air France-KLM offentliggjort som nyt medlem af SAS’ ejerkreds, Lufthansa-koncernen har købt 41 procent af ITA Airways og International Airlines Group har ad flere omgange gjort tilnærmelser til Air Europa. Dog uden at det er blevet til noget.

Det er blot tre eksempler på den lyst og vilje til konsolidering mellem aktører, der eksisterer i europæiske luftfart i disse år. Det opstår blandt andet, fordi mindre flyselskaber kan have vanskeligt ved at bide skeer med de større konkurrenter.

For nyligt har endnu et flyselskab sat døren på klem for, at man kunne være med på at blive en del af en større enhed, hvis det er til gavn for alle parter vel at mærke. Det drejer sig om Air Serbia, der tidligere har haft Etihad Airways som medejer, men i dag er fuldt og helt ejet af regeringen i Serbien.

Kan være win-win-situation
Det serbiske flyselskab har eksisteret siden 1927, hvor det blev stiftet under navnet Aeroput. Siden skiftede det navn til Jat Airways. Selskabet har primær hub i Belgrade Nikola Tesla Airport (BEG), der betjener området omkring Serbiens hovedstad Beograd.

Air Serbia beflyver i omegnen af 70 destinationer i Europa, Middelhavslandene, Nordamerika, Asien samt Afrika ved hjælp af selskabets flåde, der består af 25 fly fra ATR og Airbus med en gennemsnitsalder på 13,6 år.

Det var Jiri Marek, der er flyselskabets koncernchef, som for nyligt gjorde det klart, at Air Serbia ikke nødvendigvis er afvisende over for et opkøb. Det skriver EX-YU Aviation News.

”Det europæiske marked er til stadighed meget fragmenteret. Vi samarbejder gerne med enhver. Hvis der er tale om en konsolidering, der er til fordel for begge sider og er en win-win-situation, hvorfor så ikke.”

Er mere kompliceret i Europa
I samme ombæring bemærker Marek, at man i Europa fortsat har en anden tilgang til området, end tilfældet er i andre verdensdele. Her er der nemlig et stort fokus på, at et givent flyselskab beholder dets egen identitet, selvom det bliver en del af en større koncern.

”I Europa går vi sjældent hele vejen. Vi fastholder flyselskabernes varemærker, fordi der er en stærk lokal tilknytning til dem, men når man fusionerer selskaber i USA, maler man det det ene selskabs fly således, at de bærer det andet selskabs farver,” lyder det fra koncernchefen.

”Det bliver en mere kompliceret affære her i Europa, hvor flyselskaber beholder et individuelt varemærke, deres egen ledelse og fortsat har en højere grad af uafhængighed på en række områder. Derfor er jeg for så vidt ikke sikker på, at vi endnu drager de fulde fordele af konsolideringer her.”


Relaterede artikler:

Air Serbia har store langruteambitioner

Leaser tidligere Great Dane Airlines-fly til Air Serbia

DAT er på vingerne for Air Serbia