Halen på Airbus A321LR fra SAS. (Foto: sockagphoto | Shutterstock.com)

Endnu et stort SAS-underskud

SAS har i første kvartal af regnskabsåret 2022/23 leveret et underskud før skat på 1,65 milliarder kroner, og dermed er der taget hul på et år, hvor underskuddet forventes at lande på mellem 2,7 og 3,4 milliarder kroner.

Som forventet  kunne SAS fredag morgen præsentere et regnskab for første kvartal af regnskabsåret 2022/23, der løber fra den 1. november 2022 til 31. oktober 2023.

Da sidste postering var gennemført ved udgangen af januar, kunne omsætningen gøres op til 7,9 milliarder svenske kroner, eller hvad der svarer til 5,3 milliarder danske kroner. Underskuddet før skat blev på 2,45 milliarder svenske kroner (1,65 milliarder danske kroner). Dermed holder SAS kursen, der blev afstukket i efteråret, hvor forventningerne til 2022/23 blev sat til et minus på 4,0 til 5,0 milliarder svenske kroner (2,7 til 3,4 milliarder danske kroner).

Regnskabsårets første kvartal er traditionelt det svageste for SAS, og selskabet kan trods det store underskud glæde sig over, at belægningen i kvartalet var på 69,3 procent, hvilket dermed var på samme niveau som i samme kvartal i 2019/20, hvor 69,5 procent af den udbudte sædekapacitet blev solgt. Samtidig var den gennemsnitlige billetindtægt syv procent højere end i første kvartal af 2022.

“Som følge af vores normale sæsonudsving er vintersæsonen svagere med relativt lavere passagertal. Økonomisk usikkerhed med stigende renter og omkostningsinflation vil sandsynligvis påvirke rejsebranchen fremover, men den overordnede underliggende efterspørgsel efter rejser forbliver sund og fortsætter sin stærke tendens,” siger Anko van der Werff, koncernchef i SAS, i en kommentar.

Forventer højere omsætning end tidligere prognosticeret
Koncernchefen understreger, at SAS står foran en sommer med stor efterspørgsel, og med en udbudt kapacitet, der kan modsvare efterspørgslen. SAS har allerede annonceret 20 nye ruter i den kommende sommer, hvilket betyder, at selskabet vil have mere end 5.000 ugentlige flyvninger til over 100 destinationer.

Samtidig med kapacitetsøgningen forventes SAS i den kommende sommer at kunne gennemføre Chapter 11-processen ved en amerikansk konkursdomstol samtidig med, at den såkaldte SAS Forward-plan vil kunne være implementeret, hvormed SAS vil have styrket balancen og sænket omkostningerne betydeligt.

SAS har på baggrund af den seneste udvikling vurderet, at det stærkere opsving i efterspørgslen vil føre til, at omsætningen i regnskabsåret 2025/26 vil være højere end den tidligere fremskrivning på 49 milliarder svenske kroner (33 milliarder danske kroner). Herudover gentager SAS fremskrivningen fra september sidste år, om et positivt EBT-resultat i 2023/24.

 

Relaterede artikler:

Forventer nyt milliardunderskud i SAS

Massivt likviditetsdræn i SAS

SAS forventer overskud i 2023/24