Hainan Airlines Airbus A330-200. (Foto: Paul Spijkers)

Endnu et kinesisk selskab på vej til Skandinavien

To kinesiske flyselskaber har inden for de seneste tre uger åbnet nye ruter til Skandinavien – og nu ser et tredje ud til at være på vej.

Både Københavns Lufthavn og Stockholm-Arlanda har de seneste uger budt nye kinesiske selskaber velkommen. Air China begyndte 30. maj at flyve fra Beijing til Københavns Lufthavn, mens China Eastern Airlines den 16. juni havde premiere på ruten mellem Shanghai og Stockholm-Arlanda.

I Norge bejler man også til de kinesiske selskaber, og nu ser en kinesisk rute til Oslo ud til at kunne blive til virkelighed.

Det kinesiske flyselskab Hainan Airlines har ansøgt og fået landingsrettigheder til en direkte rute mellem Beijing og Oslo Lufthavn, som kan komme i luften allerede fra næste år. Det skriver det norske webmedie flysmart24.dk.

Lufthavnsoperatøren Avinor har længe ønsket sig en direkte rute til Kina som følge af en voksende trafik mellem Kina og Norge.Tre ugentlige afgange
Hainan Airlines har ansøgt om en rute med tre ugentlige forbindelser med en Boeing B787 Dreamliner eller en Airbus A330. Ifølge flysmart24.dk er det mest sandsynligt, at selskabet vil benytte en Airbus A330, da luftfragt med frisk norsk laks til det kinesiske marked vil være en betydelig indtægtskilde på ruten, og Airbus-flyet har en større lastkapacitet end Boeing-flyet.

Oslo Lufthavn bekræfter, at Avinor er i kontakt med Hainan Airlines om den nye rute.

”Avinor har en god dialog med Hainan Airlines om en rute mellem Beijing og Oslo. På grund af denne dialog har Hainan Airlines ansøgt om og modtaget rettigheder fra de kinesiske myndigheder til at drive denne rute, hvis de ønsker det. Det betyder ikke, at der er taget en endelig beslutning om, at de vælger at etablere ruten,” siger kommunikationschef Joachim Westher Andersen, Oslo Lufthavn, til flysmart24.no.

Planlagte ruter til Norden er udeblevet
Sidste år annoncerede i alt seks kinesiske selskaber planer om at åbne nye ruter til Norden, men nogle af de planlagte ruter er allerede opgivet igen. Beijing Capital Airlines har aflyst planerne om en rute fra Beijing til København, og lavprisselskabet Lucky Air startede alligevel ikke en ny trekantsrute mellem Kunming, Chengdu og Helsinki.

Hainan Airlines er Kinas fjerdestørste flyselskab efter China Southern, China Eastern og Air China, og det største privatejede flyselskab i landet. Selskabet havde 71,7 millioner passagerer sidste år – en markant vækst på ikke mindre end 52,5 procent i forhold til 2016. Langt hovedparten af passagererne – 67,4 millioner – var indenrigsrejsende. Antallet af internationale passagerer med selskabet steg med 75,3 procent til fire millioner i 2017.

 

Relaterede artikler:

China Eastern er landet i Skandinavien

Air China er landet i København

Helsinki bliver snydt for endnu en Kina-rute