EU-aftale kan åbne op for flyrute fra Skandinavien til Sri Lanka

EU-Kommissionen og Sri Lanka har netop indgået en ny luftfartsaftale, der åbner op for, at ethvert EU-flyselskab kan operere mellem Sri Lanka og alle EU-lande. SriLankan Airlines overvejer angiveligt en rute fra Colombo til København.

Inden længe kan der være direkte flyforbindelse mellem Skandinavien og Colombo, der er hovedstaden i Sri Lanka.

Det er resultatet efter, at EU-Kommissionen den 27. oktober indgik en ny luftfartsaftale med Sri Lanka på vegne af samtlige EU-stater.

Aftalen har blandt andet til formål at øge flytrafikken mellem EU-landene og Sri Lanka og betyder helt konkret, at alle nationale restriktioner i bilaterale aftaler mellem EU-landene og Sri Lanka vil blive fjernet. Dermed får alle EU-flyselskaber mulighed for at flyve mellem samtlige EU-lande og Sri Lanka, for så vidt, at der er en en bilateral aftale samt trafikrettigheder mellem de respektive lande.

“Aftalen er et vigtigt skridt i retning af at styrke relationer inden for luftfart og forbedre det overordnede samarbejde med Sri Lanka, samtidig meden styrekelse aftrafikken mellem EU og Sri Lanka. Lufttransport er afgørende for forbindelserne mellem EU og Sri Lanka, der forbinder mennesker, kulturer og virksomheder,“ hedder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Mulighed for rute fra Colombo til København

I dag er der direkte flyforbindelser mellem Sri Lanka og seks EU-medlemslande (Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland og Storbritannien), og i 2010 voksede antallet af flypassagerer mellem EU og Sri Lanka med 11 procent til 380.000.

Men inden længe kan en rute mellem Skandinavien og Sri Lanka være en realitet. Sri Lankan Airlines har uofficielt meddelt, at selskabet vil etablere nye ruter til henholdsvis København og Zürich i slutningen af december måned. Ruten til Zürich er allerede lagt i reservationssystemerne med fire ugentlige afgange, mens der endnu ikke er noget nyt om planerne for en rute til København.

“Vi er iløbende dialog med SriLankan Airlines, men har ikkekonkrete informationer om, at selskabet skulle etablere en rute til København i slutningen af dette år,“ siger pressechef Søren Hedegaard Nielsen fra Københavns Lufthavn i en kommentar.

I SriLankan Airlines 5-årsplan hedder det, “at selskabet vil løbende overvåge behovet for etniske flyrejser til specifikke byer og regioner og vil evaluere mulighederne for at lancere/relancere ruter til flere destinationer i Indien, Europa, Asien og Australien.“

Stadig eftervirkninger fra borgerkrigen

Sri Lanka blev i juli 1983 ramt af en borgerkrig, der udmøntede sig som en væbnet konflikt mellem de Tamilske Tigre og regeringen på Sri Lanka. Årsagen til konflikten var de Tamilske Tigres krav om en uafhængig tamilsk stat kaldet Tamil Eelam i den nordøstlige del af øen.

Sri Lanka er stadig præget af den langvarige borgerkrig, der officielt sluttede i maj måned 2009. Herudover har der siden 2005 været undtagelsestilstand i landet.

Ifølge Udenrigsministeriet fraråder man stadig alle rejser til det nordlige Sri Lanka, mens besøgende generelt opfordres til at udvise forsigtighed i resten af landet.