EU fastholder nej til Ryanair

Lavprisselskabet Ryanair stormer frem, men der er grænser. EU-Kommissionen fastholdt i denne uge sit afslag til Ryanairs ønske om at overtage det tidligere statsejede Aer Lingus.

Lavprisselskabet Ryanair har i de senere år vundet de fleste luftslag over Europa, men der er grænser.

Tirsdag fastholdtEU-Domstolen afslaget tilRyanairs ønske om at overtage det delvist statsejede Aer Lingus. Årsagen er en frygt for reel enevælde i de irske luftlag, hvis Ryanair overtog konkurrenten. Det ville skade konkurrencen og øge billetpriserne til ugunst forde irske forbrugere.

Dermed stadfæstede EU-Domstolen den afgørelse som EU-Kommissionen traf i juni 2007, da man blokerede for Ryanairs overtagelse af Aer Lingus. Begrundelsen dengang var konkurrencehensyn, men EU-Kommissionen afgjorde også, at Ryanair ikke kunne tvinges til at sælge sin eksisterende aktiepost i Aer Lingus.

Ryanair appellerede EU-Kommissionens afgørelse, men EU-Domstolen fandt ikke, at Ryanair havde skabt tilstrækkelig tvivl om, at overtagelsen ville skabe en dominerende position på en række ruter til og fra Dublin, Cork og Shannon.

Ryanair ejer i dag 29,9 procent af aktierne i Aer Lingus, mens den irske regering er den anden store aktionær med en ejerandel på 25 procent.

Ryanairskoncernchef, Michael O’Leary konstaterede efter EU-Domstolens afgørelse, at det ikke villeforhindre Ryanair i at afgive et ny bud selskabet. Koncernchefen understregede dog også, at der ikke var umiddelbare planer herom og at en overtagelse under alle omstændighjeder ville kræve, at den irske stat vil sælge sin aktiepost.

Ryanair er i dagEuropas største flyselskab med omkring70 millioner passagerer årligt.