Europas bedste flyselskab vokser med 20 procent

Turkish Airlines er netop kåret til Europas bedste flyselskab ved den årlige Skytrax World Airline Awards prisuddeling. Det tyrkiske flyselskab, der i sidste uge startede beflyvning af Aalborg og Billund havde en passagervækst i første halvår på ikke mindre end 20 procent.

Det tyrkiske luftfartsselskab Turkish Airlines har igennem de senere år gennemgået en imponerende vækst. Fra 2007 til 2011 er passagertallet fordoblet fra 16,9 mio. til 32,6 mio.

Men Turkish Airlines synes at være ustoppelig i sin vækst. I første halvår af 2012 steg passagertallet med 20 procent til 17,74 mio., og samtidig blev belægningsprocenten øgetmed 5,7 procentpoint til 75,2 procent.

“Vi forventer i 2012 at øge passagertallet til 38 millioner,“ sagde Huseyin Tayliga, der er Vice President, Sales & Marketing America and Northern Europehos Turkish Airlines, i sidste uge i forbindelse med åbningen af den nye rute fra Istanbul til Aalborg og Billund.

Bedste flyselskab i Europa
Men det er ikke nok at kunne vækste. Kunderne skal også være tilfredse med produktet, hvilket Turkish Airlines tilsyneladende ikke har problemer med.

Veduddelingen af Skytrax World Airline Awards i sidste uge fik Turkish Airlines for andet år i træk prisen som bedste flyselskab i Europa.

Udover prisen som Europas bedste flyselskab, fik Turkish Airlines også hæderen som bedste flyselskab i Sydeuropa samt iudbyder af det bedste Premium Economy flysæde. Sidstnævnte er en anerkendelse af den særlige Comfort Class, som selskabet tilbyder som et produkt mellem Business Class og den traditionelle økonomiklasse.

Blandt firestjernede selskaber
Der er kun seks europæiske flyselskaber udoverTurkish Airlines,der har fire stjerner hos Skytrax. Det er henholdsvis Air France, Austrian, British Airways, Finnair,Lufthansa ogSwiss. Star Alliance-partneren SAS befinder sig i kategorien over trestjernede selskaber.

World Airline Awards betragtes som et af de vigtigste redskaber til at måle graden af passagernes tilfredshed. Undersøgelsen analyserer kundernes tilfredshed på alle dele af flyrejsen. Det gælder både i lufthavnen og ombord på flyet, hvor der bliver set på elementer som check-in, boarding, sæder, renlighed i kabinen, mad, drikkevarer, underholdning på flyet og personalets service. I undersøgelsen indgår besvarelser fra over 18 mio. forretnings- og fritidsrejsende fra over 100 lande.

Prisen som bedste flyselskab i Europa blev overrakt til det tyrkiske flyselskabs topchef Dr. Temel Kotil ved en ceremoni i Farnborough i sidste uge i forbindelse med det international airshow.

Staten ejer halvdelen
Turkish Airlines er børsnoteret på Istanbul Stock Exchange, hvor 50,9 procent af aktierne handles. Den tyrkiske stat sidder på de resterende 49,1 procent af aktierne i det særdeles ekspansive flyselskab.

Turkish Airlines flyver i dag til 200 destinationer, hvoraf 40 er indenrigsdestinationer og de resterende internationale destinationer, herunder København, Aalborg og BIllund.

Selskabet råder over 176 fly og har således en af de yngste flyflåder i Europa med en gennemsnitsalder på 6,2 år. På langdistanceruterne anvendes Airbus A330/340 og Boeing 777, mens indenrigsruterne og de europæiske ruter betjenes med fly fra Airbus A320-familien samt Boeing 737.