Fadbamserne er farlige på skiferien

Alkohol kombineret med skiløb er en dårlig cocktail. Advarsel kommer fra læge og deltager i adskillige ekspeditioner på indlandsisen.

Vi nærmer og ugerne 7 og 8, der traditionelt er højsæson for danske skientusiaster vinterferie. Men det handler ikke kun om alpint skiløb og masser af frisk bjergluft. Skiferie er også for mange hyggelige traditioner med ‘små grå’ i stoleliften, happy hour og afterskiing i rigelige mængder- og som regel frem til den lyse morgen, hvis kræfterne rækker.

Men store mængder alkohol kombineret med skiløb kan være farligt.

”Når vi indtager store mængder af alkohol, bedøver vi vores centralnervesystem. Helt konkret bliver øjets evne til at fokusere ringere. Vores koordinationsevne bliver dårligere, og vi får sværere ved at holde balancen, og vores evne til at tale og bevæge kroppen bliver svækket. Man er med andre ord til stor fare for både sig selv og andre på skiløjpen,” fortæller Steffen Lyduch, der er læge i ihi Bupa, tidligere Arctic Survival Instructor og deltager i adskillige ekstreme ekspeditioner på indlandsisen.

Mange udsendte læger har oplevet at skulle yde nødhjælp til især unge skiløbere, der er kommet galt af sted på skiløjpen, fordi de har været berusede.

”Selv om man har rejseforsikringen i orden, skal man tænke sig godt om, inden man kaster sig over fadøllene i fjeldet. For når alkoholen kommer indenbords, ryger forstanden og motorikken, og så går det altså let galt,” siger Steffen Lyduch.