(Foto: Morten Lund Madsen)

Færre SAS-passagerer bag tilbagegang i CPH

Københavns Lufthavn mistede 27.315 passager i maj måned. Bag dette ligger en lavere udbudt sædekapacitet fra SAS, der repræsenterer over 40 procent af flytrafikken i CPH.

Mindre fly på ruterne, færre sæder til salg og højere priser på billetterne. Der er flere grunde til, at Københavns Lufthavn har haft færre passagerer, der er gået gennem lufthavnens terminaler i maj måned.

Trafiktallene for maj viser nemlig, at CPH har sin anden måned i træk med faldende passagertal. Ifølge lufthavnen er det færre udbudte sæder hos SAS, der har skabt tilbagegangen. Det er nemlig ikke uvæsentligt, hvordan SAS håndterer kapaciteten, når selskabet repræsenterer over 40 procent af trafikken i den danske hovedstadslufthavn.

Tilbagegangen i maj måned var på 1,2 procent til 2.301.154 passagerer.Indenrigstrafikken var særligt hårdt ramt med 15.715 færre passagerer, der dog nogenlunde svarer til det reducerede sædeudbud i forhold til samme måned sidste år. På SAS-ruten til Aalborg blev der i maj måned udbudt 23 procent færre sæder, da selskabet på nogle afgange erstattede deres Airbus A320-fly med ATR72-fly. På Aarhus-ruten var der syv procent færre sæder udbudte sæder i ma måned.

Til gengæld var der flere passagerer på indenrigsruterne til Karup og Bornholm, der gik frem med henholdsvis 10,8 og 4,5 procent. Disse ruter flyves dog ikke af SAS, men betjenes af Danish Air Transport.

Ryanair hindrer større tilbagegang
Den europæiske flytrafik til og fra Københavns Lufthavn blev ikke så hårdt ramt af det reducerede sædeudbud fra SAS, da Ryanair i stedet har åbnet nye ruter fra lufthavnen.Det afspejles især i det forhold, at destinationerne London og Milano er de eneste med positive vækstrater i CPH´s liste over top10-destinationer. Fremgangen i passagertallet til London og Milano var henholdsvis 17,4 og 22,0 procent.Det hænger sammen med Ryanairs nye ruter til Luton-lufthavnen ved London samt Bergamo-lufthavnen nær Milano.

På de interkontinentale flyvninger oplevede CPH en passagertilbagegang på tre procent, hvilket ifølge lufthavnen var forårsaget af en nedgang i transfertrafikken. Netop transfertrafikken blev hårdt ramt med en tilbagegang på 22,3 procent i forhold til maj måned 2014 og et år-til-dato passagertab på 12,4 procent.

Samlet har Københavns Lufthavn tabt 0,2 procent af passagererne ved udgangen af maj måned i sammenligning med de første fem måneder af 2014. Hos lufthavnen forventer man dog, at tallene vil udjævne sig senere på året.