Fagbevægelsen ryster på hånden over for Ryanair

HK, 3F og Dansk Metal valgte fredag ikke at følge opfordringen fra Flyvebranchens Personale Union til at indlede en blokade mod Ryanairs operationer i Billund Lufthavn. Fagforbundene vil revurdere det juridiske grundlag. En blokade er dermed midlertidigt udskudt.

På et møde fredag eftermiddag afviste fagforbundene 3F, Dansk Metal og HK at følge en opfordring fra Flyvebranchens Personale Union (FPU) til at stå sammen om at lave blokade mod Ryanairs operationer i Billund Lufthavn, for at få lavprisselskabet til at tegne overenskomst med Flyvebranchens Personale Union for Ryanairs 50 – 60 ansatte på basen i Billund.

De tre fagforbund besluttede at bede LO’s jurister give sagens holdbarhed en ekstra grundig vurdering inden de blæser til blokade.

Ryanair har gennem flere år fløjet til og fra Billund, men først i marts i år stationerede det irske selskab to fly og 50 – 60 medarbejdere i Billund. Det er medarbejdere på dansk jord, som har fået Flyvebranchens Personale Union til at rasle med sablerne gennem flere måneder. FPU organiserer selv kun piloter og kabinepersonale i andre flyselskaber, og ikke handlingfolk, butiksansatte, mekanikere og check-in personale, sådan som 3F, HK og Dansk Metal gør det. Derfor havde FPU brug for de øvrige fagforbunds deltagelse, hvis blokaden skulle iværksættes.

Hvis forbundene havde fulgt opfordringen, havde Ryanair ikke kunnet få lastet og losset bagage samt påfyldt brændstof på sine fly i Billund. Passagerer, der skulle flyve med Ryanair fra Billund, ville blive nægtet adgang gennem lufthavnens sikkerhedskontrol og nægtet at købe varer i lufthavnens tax free-butikker, hvis blokaden blev en realitet.

Udsigten til at lave blokade mod Ryanair har skabt splittelse blandt medarbejderne i Billund Lufthavn. Ved et møde fornylig luftede cirka 100 af lufthavnens 700 ansatte deres skepsis over for at indlede en blokade. De skeptiske medarbejdere frygter, at en blokade får Ryanair, der står for omkring 30 procent af passagermængden i den midtjyske lufthavn, til at forlade Billund og at det vil føre til afskedigelser i lufthavnen.

CHECK-IN.dk arbejder på at få en kommentar fra Ryanair til fagforbundenes beslutning.

Læs også:

Ryanair-konflikt kan blive besluttet i dag

Fagforbund i modvind på Billund-stormøde

Fagforeninger gør klar til Ryanair-konflikt i Billund